Social

# anvelope esentiale #anvelope #anvelope de iarna

De ce anvelopele de iarna sunt esentiale pentru condusul sigur in sezonul de iarna

Anvelopele de iarna joaca un rol crucial in cresterea nivelului de siguranta, atunci cand autoturismul se deplaseaza pe drumuri acoperite cu apa, zapada sau polei. Aderenta optima si distanta redusa de franare, datorate designului si compozitiei lor unice, imbunatatesc semnificativ manevrabilitatea in trafic. Afla de ce este important sa iti echipezi masina cu un set de anvelope pentru iarna:

 

Aderenta optima pe drumuri alunecoase

Anvelopele de iarna sunt special concepute pentru a oferi o aderenta superioara pe drumuri acoperite cu zapada sau gheata. Acest lucru este posibil datorita amestecului unic de compusi utilizati in productia acestora. Se obtine astfel un material ce isi pastreaza flexibilitatea la temperaturi scazute. 

In plus, la anvelopele de iarna, modelul benzii de rulare este gandit astfel incat apa, zapada si gheata sa fie eliminate rapid de pe suprafata de contact, imbunatatind astfel stabilitatea autovehiculului pe drum, cu un risc de acvaplanare scazut.

Nu in ultimul rand, lamele suplimentare ale acestor anvelope ajuta la crearea unei tractiuni mai bune si la imbunatatirea controlului asupra vehiculului pe drumuri alunecoase.

Performanta chiar si la temperaturi scazute

Anvelope de iarna se comporta foarte bine pe drum, chiar si atunci cand valorile din termometre ating minime critice. Spre deosebire de acestea, anvelopele de vara sau all-season devin inflexibile, atunci cand sunt expuse la temperaturi scazute. 

Acest lucru se poate traduce printr-o reducere semnificativa a aderentei pe carosabil, mai ales atunci cand este acoperit cu o pelicula de apa. 

Anvelopele de iarna, in schimb, sunt proiectate pentru a ramane flexibile chiar si la temperaturi de inghet, ceea ce imbunatateste semnificativ performanta autovehiculului in conditii de iarna.

Distante de franare mult mai mici

Reducerea distantei de franare reprezinta un alt beneficiu major pe care il asigura anvelopele de iarna, comparativ cu cele pentru vara sau all season.

Datorita nivelului ridicat al aderentei pe suprafete alunecoase, distanta necesara pentru a opri pe zapada sau gheata sporeste nivelul de siguranta in trafic. Este, insa, important de precizat faptul ca adoptarea unui stilul de condus preventiv este foarte importanta, in timpul iernii. 

Distanta de franare pe carosabil acoperit cu apa, zapada sau gheata este influentata de viteza de condus. Chiar si in cazul unui set de anvelope premium pentru sezonul rece, exista riscul de impact, generat de incapacitatea de a frana la timp, daca viteza nu este adaptata la conditiile de drum specifice sezonului rece.

Obligativitatea montarii anvelopelor de iarna

In cazul unor valori termice care coboara sub pragul de 7°C, structura anvelopelor de vara devine rigida si, prin urmare, performantele acestora in timpul sezonului rece scad. Asadar, siguranta in trafic determinata de acestea se reduce semnificativ. 

De aceea, la nivelul UE, legislatia ii obliga pe conducatorii auto sa aiba montate anvelope de iarna M+S, in conditiile in care valorile termice care coboara sub pragul de 7°C. 

Textul de lege din cuprinsul articolului 3.1.5 al Directivei 92/93, precum si regulamentul R30, definesc anvelopele de iarna ca fiind „anvelopele cu profil al benzii de rulare si cu structura cunoscute in primul rand ca asigura un comportament mai bun pe noroi si pe zapada afanata sau topita, comparativ cu anvelopele standard".

Tine cont de sfaturile expertilor Euromaster si alege calitatea pentru masina ta! Descopera gama de anvelope de iarna MICHELIN si investeste in siguranta ta si a celor dragi pe drumuri alunecoase, odata cu inceperea sezonului rece!  

FOTO: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea