Social

# criza mondiala de oua # criza oua #marea britanie #america #romania #japonia #noua zeelanda

Criza de oua fara precedent in intreaga lume. Oamenii au ajuns sa cumpere gaini online. Ce se intampla in Romania

Este o criza globala de oua in lume, dupa ce milioane de pasari au fost ucise de gripa aviara. Prin urmare, preturile la oua au crecut si cu 60% in ultimul an.

 

In unele zone din SUA portiile de oua sunt rationalizate, iar in Noua Zeelanda problema este atat de grava incat oamenii isi cumpara gaini online.

Pe langa cresterea preturilor din cauza gripei aviare, fermierii se confrunta si cu o crestere a pretului energiei si al hranei penru animale, consecinte ale razboiului pornit de Rusia.

In SUA pretul oualor a depasit cu mult cresterea preturilor la alte produse alimentare. Doar in 12 luni ouale s-au scumpit cu 60%. Noua Zeelanda se confrunta cu o adevarata penuie de oua.  In aceeasi situatie se afla si Japonia, insa aici penuria este resimtita inca de anul trecut. Nu este de mirare ca americanii nu sunt multumiti de aceasta situatie, declarand ca “este ridicol sa coste atat de mult” sau „e mult mai mult decat sunt dispusa sa platesc”.

In unele regiuni, unde penuria este mai mare, autoritatile au impus o limita de doua cofraje pentru fiecare cumparator.

In SUA, doar in ultimul an au fost rapuse de gripa aviara peste 57 de milioane de pasari. Pretul unui cograj de oua a crescut aici de la 2,35 de dolari la 7,37 de dolari.  Un pret de trei ori mai mare decat in urma cu un an.

In schimb, in Noua Zeelanda oamenii au inceput sa-si cumpere gaini de teama ca nu-si vor mai permite sa cumpere oua.   

In Noua Zeelanda, unde se consuma cele mai multe oua pe cap de locuitor decat in majoritatea tarilor, criza a fost exacerbata de o modificare a reglementarilor agricole. Iar costurile in crestere au starnit o adevarata frenezie, oamenii cautand gaini online pentru a-si asigura propriile rezerve de oua, un aliment de baza in camara.

Potrivit unui site de licitatii local, cautarile de gaini si de echipamente legate de ingrijirea acestora au crescut cu 190%, comparativ cu aceeasi perioada a lunii trecute, scrie CNN.

"De la inceputul lunii ianuarie, am inregistrat peste 65.000 de cautari pentru gaini si alte articole legate de gaini, cum ar fi hranitori, cotete si mancare", a declarat Millie Silvester, purtator de cuvant al companiei, pentru sursa citata.

"Puii traiesc mult timp. Acestia traiesc intre 8 si 10 ani, sau chiar mai mlt, in functie de rasa", a declarat Gabby Clezy, CEO al Societatii pentru prevenirea cruzimii fata de animale (SPCA) din Noua Zeelanda.  

Cu o criza majora de oua se confrunta si tari precum Marea Britanie, sau Japonia.

Criza de oua in Romania? Ce se intampla in tara noastra

La ora actuala Romania nu se confrunta cu o criza de oua. Cu toate acestea, preturile la oua s-au dublat fata de inceputul anului trecut. Prin urmare, cei care doresc sa cumpere oua trebuie sa scoata mai multi bani din buzunar.

Pretul oualor a crescut foarte mult fata de anul trecut. Potrivit ultimelor date, la finalul anului 2022 (mai exact in decembrie), un cofraj cu 30 de oua costa 25 de lei, fata de 12 lei cat era in ianuarie 2022.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea