Carminul se gaseste in numeroase alimente banale, de la mezeluri branzeturi, cereale si pana in preparate din carne.
Carminul este un colorant rosu care poate fi folosit singur sau in combinatie cu alti coloranti. Carminul se extrage din corpul unei insecte care traieste pe anumite specii de catus si se otine prin zdrobirea acestora. Rezulta o pudra folosita pe post de colorant. Pe ambalajele alimentelor, acesta se regaseste sub denumirea de carmin, E120, cosenila, cochineal, acid carminic. Acest aditiv este natural si face parte din categorial aditivilor de origine animala.
Carminul, colorantul alimentar obtinut din insecte, se gaseste intr-o gama variata de produse. Le ai mereu in frigider. Iata care sunt alimentele in care se gaseste carminul (E120):
- Branza maturata si cea topita
- Fructe si legume prelucrate/uscate, in otet, ulei, saramura, conservate in cutii/borcane
- Gemuri, jeleuri, marmelade si piure de castane indulcit
- Paste tartinabile din fructe si legume
- Cereale pentru micul dejun
- Preparate din carne
- Carne prelucrata, netratata termic sau tratata termic
- Peste si produse de pescarie prelucrate, inclusiv moluste si crustacee
- Vinuri aromatizate;
- Bauturi aromatizate pe baza de vin
De asemenea, carminul se regaseste si in numeroase produse cosmetice, de la pudre, la creioane de ochi sau buze si pana la rujuri.