Social

# educatie antreprenoriala #pactul pentru educatie antreprenoriala #educatie

CONAF si Inspectoratul Scolar Judetean Bihor au semnat protocolul privind "Pactul pentru Educatie Antreprenoriala"

 Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF)* si Inspectoratul Scolar Judetean Bihor au semnat marti, 7 februarie la Oradea, „Pactul pentru Educatie Antreprenoriala”. Acesta prevede dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul elevilor din invatamantul gimnazial si liceal, este esential pentru ca tinerii romani sa-si dezvolte abilitatile de intelegere si rezolvare a problemelor complexe, carora le vor face fata dupa terminarea scolii.

 

Protocolul de colaborare a fost semnat de catre domnul Horea Abrudan, Inspector Scolar General, doamna Cristina Chiriac, presedinta CONAF si doamna Elizabeth Balla, presedinta CONAF Bihor. Pactul propune modalitati noi si creative de predare si invatare, prin promovarea unei educatii competitive la nivel european si corelarea educatiei antreprenoriale cu o strategie coerenta, transparenta si eficienta de dezvoltare a pietei muncii din Romania.

Prin acest pact, Inspectoratul Scolar Judetean Bihor si Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF), sucursala Bihor, vor sustine dezvoltarea competentelor antreprenoriale in randul tinerilor, prin modalitati noi si creative de predare si invatare.

„Semnarea „Pactului pentru Educatie Antreprenoriala” inseamna un pas important pentru judetul Bihor. Ne bucuram ca directiile de la nivel national au ajuns si in judetul nostru si ne dorim ca tinerii, care sunt viitorul acestei tari, sa beneficieze de educatia antreprenoriala corecta si eficienta care le va dezvolta imaginatia si creativitatea. Credem cu tarie ca tinerii din ziua de astazi, care au acces la informatie corecta si tehnologie, sunt antreprenorii de succes de maine”, a declarat doamna Elizabeth Balla, presedinta CONAF Bihor.

„In spiritul coeziunii demersurilor educationale initiate ca strategie de dezvoltare sustenabila a antreprenoriatului, dar si a societatii in ansamblu, consider ca semnarea „Pactului pentru Educatie Antreprenoriala”, astazi la Oradea, este un prim pas in ceea ce priveste dezvoltarea relatiilor de colaborare intre mediul de afaceri si sistemul educational local. Multumesc domnului Inspector Scolar General, Horea Abrudan pentru deschidere si colaborare si am convingerea ca impreuna reusim sa dezvoltam abilitatile tinerilor de a-si descoperi vocatia. „Pactul pentru Educatia Antreprenoriala” este un proiect national care a debutat in anul 2019 si de atunci am facut progrese importante in directia sustinerii tinerilor in gasirea vocatiei, de la varste cat mai fragede. In 2019-2020, 6.120 de companii ii sprijineau pe elevi in formarea bazelor practice, fata de 4.944, in 2020-2021 si asta spune multe despre instrumentele pe care societatea le are la dispozitie pentru a participa activ la sistemul educational, dar si despre nevoia de stimulare a implicarii. Este un drum cu doua sensuri, pe care trebuie sa avem forta sa ramanem. Statisticile Ministerului Educatiei arata ca in anul scolar 2020-2021, 2 din 10 elevi au ales invatamantul profesional: din 89.983 de elevi inscrisi in licee, 10.086 au ales educatia profesionala. Educatia vocationala, precum si invatamantul dual sunt solutiile pe care, in calitatea mea de ambasador VET, le consider instrumentele de baza pe care societatea trebuie sa le puna la dispozitia tinerilor, pentru alegerea unei „cai corecte”, a sustinut doamna Cristina Chiriac, presedinta CONAF.

Dupa semnarea pactului, reprezentantii si membrii CONAF au fost in vizita la Colegiul National Mihai Eminescu din Oradea, unde doamna Cristina Chiriac, presedinta CONAF si doamna Nicoleta Munteanu, vicepresedinta CONAF le-au vorbit tinerilor din clasele a X-a si a XI-a, despre experienta lor antreprenoriala, dar si despre sustinerea de care acestia beneficiaza odata cu semnarea acestui pact.

 

Ziua s-a incheiat cu o reuniune de networking, la care au participat o serie de antreprenori locali carora le-au fost prezentate beneficiile de a face parte din marea comunitate a proiectului international Wingate Project, derulat de catre Asociatia Nationala a Antreprenorilor. S-au expus totodata obstacolele si provocarile cu care se confrunta mediul antreprenorial local si national, gasind impreuna modalitati de a imbunatati cooperarea la nivel european pentru dezvoltarea prezentei business-urilor si pe plan extern. Proiectul are ca prioritate egalitatea de gen si egalitatea de sanse in toate aspectele vietii, sustinand colaborarea transfrontaliera in Europa. In cadrul acestui proiect, doamnele aflate la inceput de drum pe calea antreprenoriatului, pot gasi suportul necesar in a isi pune pe picioare propria afacere, inclusiv avand acces la o serie de cursuri gratuite, accesand platforma https://wingateproject.com/e-platform/.

Boardul CONAF BIHOR este format din: Elizabeth Balla, presedinta, Flori Bicazan si Emese Balog, vicepresedinte.

*Confederatia Nationala pentru Antreprenoriat Feminin (CONAF) este cea mai puternica confederatie din Romania ce reuneste interesele antreprenorilor in spiritul european al egalitatii de gen si egalitatii de sanse. CONAF reprezinta cea mai mare entitate de acest gen din Romania, o organizatie care promoveaza si sustine antreprenoriatul romanesc, lucru fara precedent, care deschide orizonturi de colaborare si cooperare atat pe plan intern cat si international. CONAF a luat fiinta ca urmare a necesitatii de a crea o cultura antreprenoriala moderna, sustenabila si echitabila, nu numai pentru antreprenoriatul feminin, ci si pentru intregul mediu de business. CONAF are in componenta sa 2 federatii, 10 patronate, 5 asociatii, 24 sucursale si peste 3.700 de companii.

CONAF organizeaza evenimente importante pentru societatea romaneasca, centrate pe educatie continua, constientizare si gasire de solutii pentru probleme si domenii de larg interes public. Dezvoltam si finalizam proiecte nationale cu un impact puternic, atat pentru societate, cat si pentru strategiile de dezvoltare ale autoritatilor centrale si locale. Printre proiectele noastre, amintim „Pactul pentru Munca”, in parteneriat cu FPPG, „Pactul pentru Educatie Antreprenoriala”, seria de dialoguri deschise, „Turismul Romanesc: Intre impas si oportunitate”, proiectul national si seria de dezbateri „Pactul pentru Tineri”, ce au generat pe langa ecourile in spatiul public, decizii legislative si schimbari pozitive de mentalitati. Sute de speakeri si mii de antreprenori au dezbatut in cele mai importante orase romanesti, cele mai stringente probleme, au incercat sa gaseasca solutiile optime si cele mai bune strategii de viitor.


 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea