Social

Comisia Tismaneanu intra in arhive cu cheia lui Basescu

Prima reuniune a Comisiei conduse de politologul Vladimir Tismaneanu a avut loc ieri, la Palatul Cotroceni, in prezenta presedintelui Traian Basescu.

La prima intilnire a comisiei Tismaneanu, nume marcante anuntate ca facind parte din comisie, precum Paul Goma, Monica Lovinescu sau Virgil Ierunca , au lipsit. Basescu l-a asigurat pe Tismaneanu ca va avea acces sigur, respectind legile statului roman; va asigur ca nu va fi segment al vreunei arhive - oricit ar fi ea de secretizata - pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o accesati.

Fiind comisie prezidentiala , va pot asigura ca seful statului roman are acces in orice arhiva. Nu este limitat pentru seful statului roman accesul in documente ale statului roman. Basescu a sustinut ca in baza raportului comisiei el va condamna oficial comunismul:
Eu voi declara raportul comisiei act oficial al statului roman, document oficial prin care presedintele Romaniei isi va asuma responsabilitatea condamnarii unei epoci din istoria Romaniei. Mentionind ca vrea de la Comisia Tismaneanu o solutie clara, precisa si cit mai rapida, seful statului a spus ca nu si-a permis sa le dea vreun termen membrilor acesteia.

Raport la 60 de ani de comunism

Luna noiembrie a acestui an, in care se implinesc 60 de ani de cind comunistii au preluat puterea in Romania, a fost anuntata de coordonatorul comisiei, Vladimir Tismaneanu, drept termen-limita de redactare a raportului. Daca va fi nevoie, activitatea comisiei ar putea fi prelungita.

Tismaneanu spune ca Romania trebuie sa intre cu fruntea sus in Uniunea Europeana si sa nu mai poarte balastul necondamnarii comunismului. Comisia va examina principalele institutii care au facut posibile impunerea si perpetuarea dictaturii comuniste, metodele care au permis abuzurile, crimele, faradelegile dictaturii, incalcarile flagrante ale drepturilor omului si rolul unor personalitati politice in mentinerea si functionarea sistemului totalitar comunist in Romania.

100 de pagini cu biografii si anexe

Cu alte cuvinte, a aratat el, vor fi incluse biografiile lui Draghici, Nicolski, Postelnicu si Iulian Vlad. Profesorul Tismaneanu a insistat asupra faptului ca documentul de baza va avea in jur de 100 de pagini si o serie de anexe cu biografii sistematice ale comunistilor si ale sefilor Securitatii. Tismaneanu a precizat ca activitatea comisiei este pro-bono, dar expertii angajati vor fi platiti.

Traian Basescu a decis infiintarea Comisiei prezidentiale cu o luna in urma, aratind ca are nevoie de un document, elaborat de experti istorici si de reprezentanti ai societatii civile, pe baza caruia sa condamne fie intreaga perioada comunis-ta, fie doar crimele comu -nismului.

Din Comisia condusa de politologul Vladimir Tismaneanu fac parte Sorin Alexandrescu, Sorin Antohi, Mihnea Berindei, IPS Nicolae Corneanu, Radu Filipescu, Monica Lovinescu si Virgil Ierunca, Sorin Iliesiu , Gail Kligman, Nicolae Manolescu, Horia-Roman Patapievici, Marius Oprea, Dragos Petrescu, Andrei Pippidi, Romulus Rusan, Stelian Tanase, Constantin Ticu Dumitrescu, Cristian Vasile si Alexandru Zub.

Ticu nu mai vrea sa treaca pe la ORNISS
Un scurt dialog taios intre presedintele Traian Basescu si Constantin Ticu Dumitrescu a scos la iveala un posibil impediment in activitatea comisiei. Dumitrescu a solicitat ca accesul la documentele secrete din arhive sa fie direct, fara certificatul eliberat de Oficiul Registrului National pentru Informatii Secrete de Stat. Fara ORNISS !, a solicitat Dumitrescu. Presedintele l-a linistit: Domnule Ticu, cred ca e un amanunt care va framinta pe dumneavoastra si n-as vrea sa intru intr-o disputa.
Ii asigur domnului Tismaneanu acces sigur, respectind legile statului roman. Dar nu va fi segment al vreunei arhive, oricit ar fi ea de secretizata, pe care sa doriti sa o accesati si sa nu puteti sa o accesati, pentru ca, fiind comisie prezidentiala, va pot asigura ca seful statului roman are acces in orice arhiva.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea