Social

Desecretizarea lui Lazea a inceput

Dan Lazea, demisionatul intempestiv din CNSAS, a decis ieri sa rupa putin tacerea. Nu doreste sa vorbeasca inca despre presiuni, iar aceasta este o dovada ca ele continua inca.

Inca de la inceput, vreau sa precizez ca eu nu am disparut, asa cum sustine presa. Am pendulat intre Bucuresti si Timisoara. Iar la telefon nu am putut fi contactat, deoarece am predat cartela SIM , fiind telefonul de serviciu, la Colegiu. Dar nici un moment nu m-am ascuns. Acestea au fost cuvintele prin care si-a inceput Dan Lazea semiconfesiunea facuta ieri, cind a fost gasit la Universitatea de Vest din Timisoara, unde are ore ca profesor asociat.

CNSAS este un instrument politic

Dan Lazea a vorbit laconic si, fara sa o spuna in cuvinte, a aratat ca nu isi permite deocamdata sa vorbeasca mai mult. A vrut sa arate ca demisia sa a fost o problema de principiu. Pentru ca acel organism sa functioneze, trebuiau indeplinite cererile lui Ticu Dumitrescu . Trebuiau oameni care sa doreasca deconspirarea vechii Securitati. PSD, PRM si UDMR si-au mentinut oamenii din vremea lui Onisoru. Iar cu Csendes, secretarul din vremea lui Onisoru, nu am fost nici macar o singura data intr-un an si jumatate pe aceleasi pozitii. El l-a spalat doar pe Vadim Atunci a plecat si Plesu. In acest moment, CNSAS este total nefunctional, este un instrument politic doar.

Salut declaratia lui si tin sa-i multumesc chiar pentru ca reia pozitia mea, a spus Ticu Dumitrescu, care crede ca Lazea este sincer. El a exprimat contradictia dintre omul integru si de caracter si presiunea grava la care a fost supus, mai apreciaza membrul CNSAS. Desi fostii sai colegi ii acorda circumstante atenuante , Lazea este decis sa se retraga pentru moment din spatiul public. Mi-am scos cartea de munca de la CNSAS si nu mi-am depus-o nici inapoi la Parlament. Nu ma mai intorc acolo insa, indiferent de ceea ce se va mai intimpla, deoarece CNSAS nu poate functiona in stilul de acum. Vedeti si dumneavoastra ca este numai scandal in jurul Colegiului, dar nu se intimpla nimic, a subliniat Lazea.

Ne-am intilnit in Cismigiu

Dupa ce cu o zi inainte a negat informatia facuta publica de Marius Oprea cu privire la faptul ca i-a fost amenintata familia, Dan Lazea nu a vrut sa confirme nici afirmatia facuta de Stejarel Olaru intr-un articol. Anume ca, inainte de votul in CNSAS, s-ar fi intilnit cu ofiteri SRI. I-am trimis un e-mail si l-am intrebat daca e normal sa faca asemenea declaratii, a povestit Dan Lazea, precizind ca nu a fost contactat de SRI pentru votul sau din Colegiu. Lazea a avut chiar si o intilnire cu Olaru zilele trecute, pentru a lamuri declaratiile acestuia din urma: Ne-am intilnit in Cismigiu si am discutat. Imi mentin afirmatiile de atunci, insa nu mai vreau sa comentez ce face si ce spune Dan Lazea, spune acum Stejarel Olaru.

La acelasi gen de protectie vrea sa recurga si Marius Oprea. Sint dator sa respect vointa prietenului meu, care nu se afla intr-o situatie fericita, spune consilierul de la Palatul Victoria, nemultumit ca serviciile de informatii nu s-au interesat de disparitia lui Dan Lazea, demnitar la acea data. Serviciile au dreptul de a apara actul de decizie administrativa si politica de orice fel de ingerinte. Or, exista o sesizare oficiala ca in cazul lui Lazea s-a produs asa ceva, spune Oprea.

Se teme pentru familie

Dan Lazea a refuzat sa confirme sau sa infirme presiunile care s-ar fi facut asupra lui. Nu comentez nimic pe acest subiect inca. Prietenii sai cred ca, prin aceasta atitudine, Lazea doreste sa-si protejeze familia si ca arata ca inca ii este frica. Eu inteleg ca s-au exercitat amenintari sau santaj asupra lui si asta nu au putut sa o faca decit serviciile, este de parere Ticu Dumitrescu, care nu poate uita cuvintele rostite de Lazea in ziua votului: Este un joc politic. Domnu Ticu, dvs. sinteti lucrat!. Si-a dat seama de urzeala si nu stiu citi ar fi putut sa renunte la functia si salariul pe care le avea, sarac si tinar fiind. Desi nu vrea sa vorbeasca despre presiuni, apropiatii lui Lazea spera ca o va face totusi intr-o zi. Ii este frica. In constiinta lui este liber, dar se teme pentru familie, mai spune Ticu Dumitrescu.

Altii sint eroi de presa

Desi nu crede in Colegiul CNSAS, Lazea a refuzat sa vorbeasca despre sedinta in care Corneliu Turianu a devenit presedintele Colegiului. Eu nu pot sa spun nimic despre respectiva sedinta. Conform legii, nu am dreptul sa fac vreo destainuire despre sedintele Colegiului, deoarece acestea nu sint publice. Daca as vorbi despre acestea, as putea fi sanctionat penal, asa cum de altfel prevede si legea, si-a motivat Lazea tacerea.


Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea