Social

#cod rosu de canicula #canicula romania #canicula

Cod rosu de canicula! Temperaturi de 42 de grade la umbra! Alerta emisa de ANM

Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis mai multe avertizari de tip cod rosu de canicula pentru urmatoarele zile. Se vor inregistra temperaturi de pana la 42 de grade Celsius in partea de sud a tarii. 

COD GALBEN de canicula pentru azi

Pentru astazi, 24 iulie, Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis un cod galben de canicula pentru o mare parte a tarii. Sunt vizate fenomene precum: val de caldura, canicula si disconfort termic ridicat.

“Luni (24 iulie) valul de caldura se va extinde in vestul, sudul si partial estul tarii. Va fi canicula, disconfortul termic ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor incadra in general intre 34 si 37 de grade, iar cele minime se vor situa intre 18 si 23 de grade.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de instabilitate atmosferica

In intervalul 24 iulie, ora 22:00 – 25 iulie, ora 10:00, vestul, nord-vestul si centrul tarii se afla sub avertizare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata.

„In intervalul mentionat, local in vestul, nord-vestul si centrul tarii vor fi perioade cu instabilitate atmosferica accentuata ce se va manifesta prin frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului (rafale in general de 55...70 km/h si izolat peste 80 km/h), vijelii, averse ce vor avea si caracter torential (in intervale foarte scurte de timp cantitatile de apa vor fi de 20...25 l/mp si izolat peste 30...40 l/mp) si grindina.

Nota: Instabilitatea atmosferica va fi pronuntata incepand cu a doua parte a zilei de marti (25 iulie) in vestul, nordul, centrul si nord-estul teritoriului, iar miercuri seara si in noaptea de miercuri spre joi (26/27 iulie) in special in sud si est.”, avertizeaza ANM.

Cod rosu de canicula in urmatoarele doua zile!

Este cod rosu de canicula in sudul tarii pentru urmatoarele doua zile. Restul zonelor se afla sub cod portocaliu sau galben de canicula.

Avertizari pentru 25 iulie

COD ROSU de canicula: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat.

Zone afectate: In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi si in municipiul Bucuresti.

„In judetele Dolj, Olt, Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi si in municipiul Bucuresti, se vor inregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula:  val de caldura persistent, canicula si disconfort termic accentuat

„In sudul Crisanei, Banat, Oltenia, Muntenia, in jumatatea sudica a Moldovei  si in vestul Dobrogei se vor inregistra temperaturi maxime in general de 37...39 de grade, iar minimele se vor situa intre 19 si 24 de grade, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula:  val de caldura si disconfort termic ridicat

„Marti (25 iulie), valul de caldura si canicula se vor extinde in toata tara. In Maramures, Transilvania, nordul Crisanei si al Moldovei si pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 37 de grade, iar cele minime se vor incadra intre 17 si 22 de grade”, avertizeaza ANM.

Avertizari pentru 26 iulie

COD ROSU de canicula: temperaturi extreme, disconfort termic deosebit de accentuat.

Zone afectate: In judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, vestul judetului Constanta si in municipiul Bucuresti.

„In judetele Teleorman, Giurgiu, Ilfov, Calarasi, Ialomita, Braila, Galati, vestul judetului Constanta si in municipiul Bucuresti, se vor inregistra temperaturi maxime extreme de 40...42 de grade, iar disconfortul termic va fi deosebit de accentuat.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de canicula:  val de caldura persistent, canicula si disconfort termic accentuat

„In sudul Olteniei, nordul Munteniei, nord-vestul Dobrogei si in centrul si sud-vestul Moldovei se vor inregistra temperaturi maxime in general de 37...39 de grade, astfel ca disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula:  val de caldura si disconfort termic ridicat

„Miercuri (26 iulie), valul de caldura si canicula vor persista in jumatatea de sud-est a tarii. In nordul Olteniei si al Moldovei, sudul si estul Transilvaniei si pe litoral disconfortul termic va fi ridicat, iar indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. Temperaturile maxime se vor situa in general intre 33 si 37 de grade.”, avertizeaza ANM.

Cum va fi vremea in Bucuresti

In perioada 24 iulie, ora 10:00 – 25 iulie, ora 10:00, vremea va deveni caniculara, cu disconfortul termic in crestere si un indice temperatura-umezeala (ITU) ce va depasi pragul critic de 80 de unitati. Cerul va fi mai mult senin, trecator cu unele innorari dupa-amiaza. Vantul va sufla slab pana la moderat. Temperatura maxima se va situa in jurul valorii de 36 de grade, iar cea minima va fi de 18...21 de grade.

In perioada 25 iulie, ora 10:00 – 26 iulie, ora 10:00, valul de caldura se va intensifica. Va fi canicula, disconfortul termic deosebit de accentuat, iar indicele temperaturaumezeala (ITU) va depasi cu mult pragul critic de 80 de unitati. Vor fi maxime in jurul a 40 de grade si minime de 20...24 de grade. Cerul va fi mai mult senin, insa mai ales seara zilei de miercuri (26 iulie), instabilitatea atmosferica se va manifesta prin innorari temporar accentuate, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelie si ploi de scurta durata. 38...39 de grade. Minimele termice vor fi de 19...22 de grade. Probabilitatea pentru manifestari de instabilitate atmosferica va fi in crestere din a doua parte a noptii de vineri spre sambata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea