Social

Chisinaul intinde capcane Bucurestiului

Republica Moldova a propus Romaniei extinderea Conventiei privind micul trafic de frontiera si pentru Transnistria.

Autoritatile moldovene insista ca si transnistrenii sa treaca Prutul fara vize. Comisia Europeana nici nu vrea sa auda despre un asemenea acord.

Ministerul Afacerilor Externe si Integrarii Europene (MAEIE) de la Chisinau a publicat pe site-ul sau o declaratie referitoare la „problema micului trafic la frontiera". Demersul intervine in conditiile in care, zilele acestea, o delegatie de experti moldoveni se afla la Bucuresti pentru a discuta despre Tratatul privind frontiera de stat moldo-romana. Asupra acestui document, cele doua parti au divergente de interpretare de mai multi ani.

Initiativa electorala

Intrebat de jurnalisti daca aceasta propunere este rezonabila si realista, ministrul de externe Andrei Stratan a spus ca autoritatile moldovene nu ii pot abandona pe cetatenii moldoveni din stanga Nistrului.
„Probabil ca acum este posibilitatea – si a noastra, si a colegilor nostri de la Bucuresti – sa sensibilizam institutiile europene ca sa reexamineze insasi procedura si atitudinea fata de Republica Moldova si cetatenii statului nostru in ce priveste mecanismul de trecere a frontierei", a spus Andrei Stratan.

Bruxelles-ul spune „NU"

Acordul privind micul trafic de frontiera dintre Romania si Republica Moldova nu poate fi extins asupra intregului teritoriu moldovenesc, asa cum cer autoritatile de la Chisinau, ci doar pe o raza de maximum 50 km de la frontiera, a declarat pentru NewsIn purtatorul de cuvant al CE, Pietro Petrucci.

Potrivit reglementarilor Uniunii Europene, statele membre pot sa incheie cu statele vecine care nu fac parte din UE acorduri bilaterale care sa inlesneasca accesul cetatenilor care locuiesc in aceste tari in apropierea frontierei externe a Uniunii.

Romania poate incheia asemenea acorduri cu Republica Moldova, Ucraina si Serbia. Astfel, in cazul incheierii unui astfel de acord, locuitorii din apropierea granitei nu vor avea nevoie de vize, ci vor primi un permis de mic trafic frontalier local, valabil pe o perioada de minimum un an, care le va permite sa se deplaseze liber intr-o zona bine stabilita de la frontiera cu Romania.

Donatie de carti romanesti, oprita in vama Leuseni

Cateva mii de carti donate de Primaria municipiului Calarasi din Romania unei delegatii a orasului Calarasi din Republica Moldova, localitati care s-au infratit in toamna anului trecut, au fost retinute la vama Leuseni fara nici o explicatie din partea autoritatilor, informeaza DECA-press.

Potrivit agentiei moldovene de presa, este vorba despre o donatie de 4.000 de volume, in valoare de circa 2.000 de euro. Lotul de carti, care potrivit autoritatilor raionului Calarasi avea si un act de donatie, a fost retinut in seara zilei de marti.

Viceprimarul de Calarasi din Moldova, Vladimir Susarenco, a incercat zadarnic, jumatate de zi, sa-i convinga pe vamesii moldoveni ca volumele sunt extrem de necesare cititorilor bibliotecii publice din oras, careia i-au fost donate. Viceprimarul spune ca vamesii, vadit iritati de insistentele lui, i-ar fi spus ca trebuia solicitat consimtamantul lor pentru aducerea cartilor. „Acum plecati cu ele inapoi de unde ati venit", au spus vamesii, potrivit DECA-press.

Seful postului vamal Leuseni, Vasile Mazareac, a declarat ca lotul de carte a fost oprit in vama intrucat cei care il insoteau nu detineau o autorizare din partea unei comisii guvernamentale, act care ar permite trecerea donatiei in Republica Moldova. In prezent, cartile sunt pastrate in depozitul vamii, a spus Mazareac.

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea