Social

# schimbare certificate # certificat deces #certificate nastere

Certificatele de nastere, de casatorie si de deces se schimba! Ce trebuie sa stie romanii

Certificatele de nastere, de casatorie si de deces se vor schimba incepand din 2023. Actele de stare civila nu vor mai fi completate de mana, potrivit unei ordonante a Guvernului. Insa aceasta nu este singura schimbare care se va produce.

 

"Incepand cu data de 24 septembrie 2023, exemplarul I al actelor de stare civila se completeaza informatic si se pastreaza in exemplarul I al registrelor de stare civila pe suport hartie", scrie, mai exact, in OG 26/2022, act normativ prin care au fost aduse modificari substantiale Legii 119/1996 cu privire la actele de stare civila.

De asemenea, in acelasi timp se va intocmi si exemplarul II, care va fi in format electronic. Acesta va fi intocmit atat de catre ofiterii de stare civila din tara, cat si de catre cei de la misiunile diplomatice si oficiile consulare de cariera ale Romaniei.

O alta schimbare prevede ca incepand cu septembrie 2023, cererile privind actele civile sa poata fi depuse la oricare serviciu de evidenta a persoanelor sau primarie din tara, nu doar la cele din anumite orase, cum se intampla in prezent. 

Aceeasi ordonanta stabileste ca in cazul numelui bebelusilor inscris pe certificatele de nastere sa nu cuprinda mai mult de trei cuvinte. In cazul in care numele este mai lung, pe certificat vor fi inscrise doar primele trei nume.

Iar daca parintii nu se inteleg cu privire la prenumele copilului, in actul de nastere se va inregistra prenumele din documentul emis de spital.

FOTO: bizbrasov.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea