Sacrificarea porcilor de Craciun este una dintre cele mai importante traditii romanesti. Cei care stau la sate, in saptamana de dinainte de Craciun, sacrifica porcul.
In ultima perioada insa, normele europene aproape ca au dus la afectarea obiceiului, insa ANSVSA ii linisteste pe romani si le spune ca pot sacrifica, in continuare, porcul de Craciun, pentru consum propriu, la fel ca si pana acum. Singura conditie este sa nu se afle intr-o zona cu pesta porcina.
“Se apropie sarbatorile de iarna, traditia noastra este sa ne sacrificam porcul de Craciun acasa, in batatura.
Pentru noi, ca servicii sanitar veterinare la nivel national, avem acelasi interes si aceeasi prioritate pentru sanatatea porcinelor din gospodariile populatiei si din marile complexe. In cele mai multe zone se vor sacrifica si ne vom bucura impreuna de produsele traditionale cu porc sacrificat in batatura”, a precizat vicepresedintele ANSVSA, Ioan Oleleu, pentru agro-tv.ro.
Carnea nu poate fi comercializata
Cu toate acestea, cei care vor sa vanda carnea de porc, trebuie sa respecte normele si reglementarile in vigoare, postate pe site-ul ANSVSA.
Comercializarea de carne de porc neexpertizata sanitar-veterinar si fara testul de trichineloza, se sanctioneaza cu amenzi cuprinse intre 20.000 si 40.000 de lei.