Social

#asigurare locuinta #asigurare obligatorie #asigurare

Ce daune acopera asigurarea de locuinta obligatorie si care sunt costurile acesteia?

Asigurarea locuintei ar trebui sa fie un gest firesc pentru fiecare proprietar. Cu toate ca nu este bine sa te gandesti la scenarii pesimiste, intotdeauna este bine sa previi. Astfel, o asigurare de locuinta te va proteja impotriva fenomenelor pe care nu ai cum sa le controlezi.

In acest moment, in Romania, sunt disponibile doua categorii principale de asigurari de locuinta: asigurarea obligatorie si asigurarea facultativa. In cele ce urmeaza, iti vom prezenta ce presupune asigurarea obligatorie, care este costul acesteia si diferenta dintre aceasta si asigurarea facultativa.

Ce daune acopera asigurarea obligatorie de locuinta?

Asigurarea obligatorie a locuintei, denumita PAD, acopera cele trei dezastre naturale principale care se pot intampla in tara noastra: cutremure, inundatii, alunecari de teren. Daunele se vor acoperi de catre asigurare numai daca fenomenele au fost provocate de cauze naturale si nu ca urmare a interventiei omului.

Asigurarile de locuinta obligatorii sunt incheiate de catre PAID (Pool de Asigurare Impotriva Dezastrelor Naturale), o societare de asigurare-reasigurare in care sunt membre mai multe societati cu capital privat, cu rol de actionar.

Asa cum am mentionat deja, asigurarea obligatorie de locuinta acopera daunele provocate de cele trei dezastre naturale, ca efect direct si indirect. Aproape orice locuinta de pe teritoriul tarii, indiferent daca este situata in mediul urban sau rural, poate beneficia de acest tip de asigurare, singura conditie fiind inregistrarea acestora in evidenta autoritatilor fiscale.

Este bine de stiut faptul ca persoanele care nu incheie o polita de asigurare locuinta obligatorie risca o amenda contraventionala cu valoarea cuprinsa intre 100 si 500 lei.

De asemenea, mentionam ca exista trei categorii de bunuri ce nu pot fi asigurate prin intermediul politei obligatorii: cladirile incadrate in clasa I de risc, anexele sau dependintele care nu fac parte din structura cladirii si bunurile aflate in intermediul locuintei.

Costul asigurarii obligatorii de locuinta

Exista doua tipuri de asigurare PAD, fiecare cu o destinatie diferita. Astfel, conform legislatiei, locuintele se impart in doua categorii, in functie de care se incheie asigurarea:

  • ocuinta de tip A: constructie cu structura de rezistenta din beton armat, lemn sau metal, cu pereti exteriori din materiale ce au fost tratate termic sau chimic (piatra, caramida arsa etc.);
  • locuinta de tip B: constructie cu pereti exteriori din materiale ce nu au fost supuse unor tratamente chimice sau termice (spre exemplu, caramida nearsa, chirpici etc.).

Pentru locuintele de tip A, suma asigurata este de 20 000 euro, iar pentru locuintele de tip B, suma este de 10 000 euro. Acestea sunt sume fixe, ce nu pot fi depasite.

Primele de asigurare sunt fixe si sunt 10 euro/an pentru locuintele din categoria B si 20 euro/an pentru locuintele din categoria A.

Incheie online o asigurare PAD

In cazul in care iti expira in curand asigurarea PAD sau daca este prima data cand o vei incheia, afla ca poti sa o soliciti si online. Este atat de simplu si rapid, fara sa mai pierzi timpul cautand un sediu de broker de asigurare sau al unui asigurator. Vei economisi timp pretios, pe care il poti petrece asa cum iti doresti, stiind ca asigurarea de locuinta este la doar cateva clickuri distanta. Vei plati online asigurarea, iar polita iti va fi transmisa prin e-mail. Totul in doar cateva minute, indiferent unde te-ai afla! Ai nevoie doar de un dispozitiv conectat la internet.

Asadar, acum stii care sunt daunele acoperite de catre asigurarea obligatorie pentru locuinte, care sunt costurile acesteia si suma pe care o poti primi drept despagubire. Nu uita ca in cazul in care nu inchei acest tip de asigurare, risti o amenda contraventionala.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea