Social

# asigurare raspundere civila # asigurare malpraxis #asigurare

Ce avantaje iti ofera o asigurare de raspundere civila

Evenimentele medicale care pot aparea in decursul vietii sunt un element de stres si de teama pentru majoritatea oamenilor. Mai ales in cazul unei operatii, ne dorim sa stim ca nu vor aparea situatii sau incidente neprevazute sau, daca acestea apar, vrem sa ne simtim in siguranta si protejati. Insa, acest lucru este la fel de valabil si in cazul personalului medical, care are o foarte mare responsabilitate fata de pacienti, mai ales luand in considerare faptul ca pot aparea si incidente neplacute in timpul unui act medical.

In general, asigurarile de raspundere civila sunt un instrument financiar care au rolul de a proteja si de a acoperi cheltuielile cu prejudiciile cauzate tertelor persoane, angajati sau clienti. Una dintre cele mai frecvente asigurari de raspundere civila este cea de malpraxis medical, care acorda despagubiri pentru eventualele prejudicii cauzate pacientilor de catre cadrele medicale si care au rolul de a proteja personalul medical in cazul unui incident medical.

Ce este asigurarea de malpraxis medical

Ca si termen legal, malpraxisul este definit ca fiind eroarea profesionala savarsita in exercitarea actului medical sau medico-farmaceutic, care genereaza prejudicii asupra pacientului, implicand raspunderea civila a personalului medical sau a furnizorului de produse si servicii medicale, sanitare si farmaceutice.

O asigurare de raspundere civila profesionala are rolul de a proteja medicii si personalul auxiliar din unitatile medicale de consecintele financiare cauzate de erori care pot interveni pe parcursul actului medical. Asigurarea de raspundere civila este obligatorie pentru medici si personalul auxiliar si acopera despagubirea eventualelor prejudicii cauzate pacientilor.

Desi este un instrument gandit pentru a despagubi pacientii in cazul unor eventuale erori medicale, este bine sa stii ca exista si situatii in care asiguratorul nu este raspunzator, iar acest tip de polita nu acorda despagubiri pentru:

  • pagubele produse de asigurat ca urmare a incalcarii grave a reglementarilor legale privind exercitarea profesiei;
  • pretentiile financiare care nu au legatura directa cu vatamarea corporala survenita;
  • pagubele produse cu intentie de catre asigurat;
  • pentru producerea unor prejudicii in timp ce asiguratul se afla sub influenta bauturilor alcoolice, drogurilor sau substantelor halucinogene de orice fel;
  • pretentiile financiare formulate dupa momentul expirarii politei de asigurare;
  • cererile de despagubire frauduloase sau bazate pe declaratii false;
  • alte situatii stabilite de catre fiecare asigurator in cadrul Conditiilor de Asigurare.

Exista o multime de alte situatii particulare in care asigurarea de raspundere civila de malpraxis nu se aplica, insa acestea difera de la caz la caz si sunt stabilite in urma unei analize atente a unei comisii de specialitate.

Ce riscuri acopera si cum poti incheia o asigurare de malpraxis medical

Asigurarea de malpraxis medical acopera prejudiciile, reclamate de un pacient sau de mostenitorii acestuia, rezultate in urma unui act medical care a generat o situatie de malpraxis, inclusiv pentru cheltuielile de judecata. Riscurile pe care le acopera acest tip de asigurare se refera la elementele specifice profesiei medicale in cazul aparitiei unei erori, ca urmare a actiunii, inactiunii, din neglijenta sau ignoranta cadrului medical:

  • prejudiciile cauzate de personalul medical, prin actiunea directa asupra pacientilor, ca rezultat al unei actiuni savarsite in mod eronat, din imprudenta sau neglijenta;
  • prejudiciile cauzate prin actiuni individuale pe parcursul procedurii de diagnosticare, preventie sau tratament, prin care cadrele medicale pot fi considerate raspunzatoare;
  • cheltuielile de judecata efectuate de reclamant pentru indeplinirea formalitatilor legale care au ca scop obligarea asiguratului la plata despagubirilor, daca acesta a fost obligat sa le achite in urma unei hotarari judecatoresti;
  • cheltuielile de judecata efectuate de asigurat in cadrul unui proces civil, daca acesta a fost obligat la repararea prejudiciului;
  • alte tipuri de riscuri stabilite de catre fiecare asigurator in cadrul Conditiilor de Asigurare.

Procesul de incheiere a unei polite de asigurare de raspunedere civila profesionala pentru cazurile de malpraxis medical poate parea o provocare birocratica, insa este necesar pentru angajatii din sistemul medical care doresc sa se simta in siguranta pe parcursul unui act medical mai complex.

Companiile de asigurare care ofera astfel de servicii de incheiere a asigurarilor de raspundere civila iti pot oferi informatiile de care ai nevoie referitoare la drepturile si obligatiile aferente unei astfel de polite, in conformitate cu prevederile legale in vigoare. In plus, beneficiezi de consultanta pentru a rezolva in cel mai scurt timp toate formalitatile necesare pentru incheierea unei asigurari de raspundere civila.

Este important de stiut ca preturile pentru incheierea acestei polite difera in functie de societatea de asigurari la care alegi sa inchei asigurarea de malpraxis si in functie de specialitate, insa, indiferent de tipul de polita pentru care optezi, costurile sunt mult mai mici in comparatie cu prejudiciile pe care le-ai putea achita in cazul producerii unui incident medical.

Daca desfasori o activitate medicala, care poate aduce prejudicii sau daune fizice si materiale pacientilor, incheierea unui asigurari de raspundere civila elimina stresul de a plati o suma de bani consistenta, care te poate dezechilibra financiar.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea