Social

#Servicii Funerare #pompe funebre

Care sunt serviciile funerare oferite de firmele de pompe funebre?

Decesul unei persoane este un moment dificil pentru toti cei apropiati acesteia insa pe langa tristete, suspin si agonie, aduce si o serie de responsabilitati pentru acestia, legate de realizarea procesului de inmormantare, necesar fiecaruia dintre noi atunci cand trecem in nefiinta. Cu totii ne dorim sa ajungem la batranete, sa realizam cat mai multe din lucrurile pe care le dorim realizate si in final sa ne gasim pacea si sa fim multumiti cu ceea ce am obtinut insa numai un anumit numar de persoane ajung sa se bucure de asa ceva, restul gasindu-si sfasitul mult mai devreme, chiar in anii in care am spune ca se afla „in floarea varstei”.

In trecut, multi oameni, practic cea mai mare majoritate, se ocupau personal de procesul de inmormantare a unei persoane: membru de familie, ruda sau apropiat, in ceea ce priveste contactarea unui preot, a celor ce cunosc ce obiecte funerare trebuie obtinute, persoane care sa se ocupe de transportul funerar, persoane pentru realizarea locului de veci si multe alte aspecte, ceea ce insemna o perioada de cateva zile super aglomerata, care cu greu trecea data fiind si incarcatura emotionala acumulata o data cu trecerea in nefiinta a persoanei dragi. Acest lucru se aplica atat in zonele rurale cat si in cele urbane, pana cand in cele din urma au luat nastere agentiile ce ofera servicii in sectorul funerar, numite si agentii de pompe funebre, care se puteau ocupa de anumite parti ale inmormantarii sau de intregul proces, asa cum a ramas valabil si pana in ziua de azi.

Singurele lucruri care s-au schimbat sunt calitatea, a serviciilor si a produselor funerare necesare alaturi de profesionalismul angajatilor unui astfel de business, avand acum la dispozitie persoane cu experienta si care detin cunostintele necesare pentru sarcinile pe care le indeplinesc. Desigur, termenul de „servicii complete” difera si el de la o agentie la alta, in functie de gama pe care acestea o poate oferi. Astfel, avem agentii care se ocupa strict de inmormantare, agentii care se ocupa si de parastasele de dupa inmormantare si cele de cateva saptamani, agentii care ofera in plus si servicii de repatriere, agentii care dispun si de magazine funerare proprii sau agentii care dispun chiar si de restarante si servicii de catering proprii prin care se ofera spatii speciale si preparatele necesare pentru parastarse si pomeni.

In mare, cele mai importante servicii funerare ce pot fi oferite de o firma de pompe funebre sunt urmatoarele:

- Pregatirea decedatului, care consta in imbalsamare, cosmetica funerara si imbracarea acestuia in hainele alese

- Transportul si manevrare, care fac referire la preluarea decedatului de la spital, morga sau aeroport acolo unde este vorba despre repatrierea dintr-o tara straina pe cale aeriana

- Intocmirea actelor necesare, de la cele de constatare a decesului de catre medicul legist si pana la obtinerea certificatului de deces de la primarie, alaturi de diverse alte documente de la spitale, morga, aeroport si cele specifice agentiei funerare. O agentie profesionala ofera acestea servicii cu un minim de implicare din partea apropiatilor persoanelor decedate astfel incat acestia sa se poata ocupa de aspecte mai importante

- Realizarea succesiunii sau a citirii testamentului, acolo unde este cazul

- Realizarea planului de inmormantare, care este de altfel si cel mai complex si implica multa munca fizica din partea a mai multe persoane

- Procesuri de incinerare sau inhumare, acestea fiind desigur la alegerea decedatului daca si-a exprimat aceasta dorinta in timpul vietii sau daca membrii familiei doresc o anumita cale

- Realizarea de parastare, pomeni si alte slujbe necesare, dupa inmormantare si dupa o saptamana sau cateva saptamani, in functie de datinile zonei in care se afla persoana decedata in cauza.

Alaturi de aceste servicii exista fara indoiala si altele care sunt incluse sau pot fi incluse, daca un client va dori asta. Realizate de persoane cu experienta, sunt duse la bun sfarsit rapid si cu un cost destul de mic cu toate ca in astfel de momente, banii nu sunt atat de importanti.

Exista desigur, legi, pe care o agentie de pompe funebre trebuie sa le respecte. De asemenea, si cei ce se confrunta cu decesul unei persoane decedate trebuie sa respecte diverse norme si legi astfel incat persoana decedata sa poata avea parte fara probleme de toate procesele necesare inhumarii sau incinerarii.

Un loc important il ocupa aranjamentele florale, prin coroanele de flori precum si prin buchere si alte decoratiuni realizate din flori. Acestea trebuie realizate cat mai bine si amplasate in masina funerare, in sicriul persoanei decedate, in mormat si dupa inhumare, pe acesta. De la o regiune la alta si in functie de traditii, exista si cei ce merg cu coroane si aranjamente florale inaintea si in urma cortegiului funerar.

Multe firme de pompe funebre au declarat de-a lungul anilor ca, a se ocupa de a duce persoanele decedate pe ultimul drum este mai mult decat un simplu business, in urma caruia sa obtina bani ci mai degraba o sarcina prin care sa onoreze persoanele decedate si sa ofere apropiatilor acesteia un minim de alinare si liniste sufleteasca prin simplul fapt ca se ocupa cu atentie si dedicare de toate cele necesare. Cum fiecare persoana merita atat in viata cat si dupa sa fie tratata cu respectul cuvenit, este important sa tinem cont de asta iar atunci cand ajungem in momentul inevitabilei despartiri, sa ne luam adio asa cum trebuie si sa pastram vie amintirea celor care nu mai sunt printre noi.

FOTO: unsplash.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea