Social

#Cand pica Mosii de iarna 2023 #ce se da de pomana #mosii de iarna 2023 #Sambata Mortilor #Mosii de iarna

Cand pica Mosii de iarna in 2023. Ce se da de pomana in Sambata Mortilor

 

Mosii de iarna 2023, sau Sambata Mortilor, este sarbatoarea in care credinciosii isi amintesc de persoanele care au trecut in nefiinta, fie ca este vorba despre parinti, bunici, strabunici sau cei de dinaintea lor, pe care nimeni nu-I mai poate pomeni.

Aceasta sarbatoare este dedicata tuturor celor care au trecut in nefiinta, pentru care credinciosii se roaga la biserica, alaturi de preoti. Rudele acestora aduc la biserica bucate pe care preotii le sfintesc. Aceste mai sunt numite si jertfe.

Tot de Sambata Mortilor, rudele celor trecuti in nefiinta pregatesc un pomelnic cu numele celor decedati, pe care il dau preotului inainte de savarsirea Sfintei Liturghii, impreuna cu carbuni, tamaie si un colac.

Cand pica Mosii de iarna in 2023

Mosii de iarna 2023 sau Sambata Mortilor are loc pe 18 februarie. Sarbatoare pica chiar inainte de lasatul secului de carne pentru intrarea in Postul Pastelui.

Cand este sarbatoare Mosii de iarna 2023

In 2023, sarbatoarea de Mosii de iarna sau Sambata Mortilor are loc la data de 18 februarie, inainte de Lasatul secului de carne pentru intrarea in Postul Pastelui.

Sambata mosilor este denmita astfel in calendarul ortodox deoarece in popor, “ale mosilor” inseamna inaintasii din familie, batranii. Tocmai de aceea sarbatoare este dedicata amintirii si rugaciunii pentru parinti, bunici si strabunici.

Ce se da de pomana in Sambata Mortilor

De Sambata Mortilor, sau Mosii de iarna, credinciosii merg la biserica unde duc cu ei colaci si coliva pe care preotii le sfintesc. Acestea nu trebuie sa lipseasca sub nicio forma din pachetele date de pomana.

Insa, pe langa colaci si coliva, in pachete se mai pot pune alimente, lumanari si chiar haine pe care sa le dai nevoiasilor.  

Pachetel duse la biserica pentru a fi sfintite, care ulterior se dau de pomana, trebuie musai sa aiba o lumanare si un prosop.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea