Social

#ce nu ai voie sa faci #cand incepe postul pastelui #postul pastelui 2023 #postul pastelui #obiceiuri #traditii

Cand incepe Postul Pastelui 2023? Cum sa te pregatesti si ce traditii si obiceiuri trebuie sa respecti

Odata cu incalzirea temperaturilor, credinciosii incep sa se pregateasca pentru Postul Pastelui care debuteaza, de regula, la inceputul primaverii.

 

Postul Pastelui nu incepe in fiecare an la aceeasi data. Data de inceput a acestuia difera de la an la an, in functie de data la care pica Pastele. Iata asadar cand incepe Postul Pastelui 2023, cum trebuie sa te pregatesti si ce traditii si obicceiuri trebuie sa respecti.

Cand pica Postul Pastelui 2023

Postul Pastelui 2023 incepe in acest an la finalul lunii februarie. Potrivit calendarului crestin-ortodox Postul Pastelui 2023 incepe pe 27 februarie si se termina pe 15 aprilie.

Postul Pastelui 2023: cum sa te pregatesti si ce traditii si obiceiuri sa respecti 

Postul Pastelui, denumit si Postul Mare, deoarece este cel mai lung post din an, dreaza 40 de zile. Acestora li se adauga saptamana Patimilor sau Saptamana Mare, adica saptamana de dinaintea Pastelui. Acesta nu doar ca este cel mai lung post al anului, dar este si cel mai strict.

Postul Pastelui reprezinta o perioada de pregatire spirituala pentru crestini, acestia pregatindu-se de sarbatoarea Invierii Domnului.

Pe langa privarea de la alimentele ”de dulce”, in Postul Pastelui crestinii trebuie sa fie milostivi si sa se roage pentru iertarea pacatelor. Totodata, credinciosii trebuie sa se lapede de gandurile necurate si de pofte, inclusiv de cele trupesti.

Postul Pastelui 2023. Ce NU trebuie sa faci in timpul postului

In timpul Postului Pastelui nu se fac nunti sau botezuri.

De asemenea, in timpul Postului Pastelui nu trebuie sa canti sau sa dansezi. Petrecerile, indiferent de tipul lor, nu sunt potrivite in aceasta perioada care aminteste de suferintele lui Iisus Hristos care a fost rastignit pe cruce.

In timpul Postului Pastelui credinciosii nu consuma anumite alimente precum carne, oua, peste, branza si lapte. De asemenea nu se consuma ulei (untdelemn) si este interzis fumatul si consumul de alcool. De asemenea, vinul si otetul se pot consuma doar in zilele de dezlegare.

In timpul postului se poate conuma peste doar in zilele cu dezlegare. Daca in Postul Craciunului zilele de dezlegare la peste sunt mai dese, in timpul Postului Pastelui consumul de peste este permis doar la praznicul Buneivestiri si in Duminica Floriilor.

Daca Bunavestire cade in primele patru zile din Saptamana Patimilor, se face dezlegare doar la  untdelemn si vin, iar daca sarbatoarea cade in ziua de vineri sau sambata a acestei saptamani se face dezlegare doar la vin.

Cand pica Pastele ortodox in 2023 si in urmatorii ani

Spre deosebire de Craciun, Pastele nu pica la aceeasi data. In fiecare an este sarbatorit la o data diferita. Anul acesta, Pastele ortodox va pica in luna aprilie. Tot in aceeasi luna se va sarbatori si Pastele catolic.

Astfel, in 2023, ortodocsii vor sarbatori Pastele pe 16 aprilie, iar catolicii il vor sarbatori cu o saptamana mai devreme, pe 9 aprilie.

In 2024 Pastele va pica in luna mai, in timp ce in 2025 va pica in aprilie. Iata in ce zile va pica Pastele ortodox pana in 2030:

  • Pastele ortodox 2024 – 5 mai
  • Pastele ortodox 2025 – 20 aprilie
  • Pastele ortodox 2026 – 12 aprilie
  • Pastele ortodox 2027 – 2 mai
  • Pastele ortodox 2028 – 16 aprilie
  • Pastele ortodox 2029 – 8 aprilie
  • Pastele ortodox 2030 – 28 aprilie

Cate zile libere vei avea de Paste

Romanii, se vor putea bucura de un weekend prelungit. Mai exact de 4 zile libere, care sunt acordate de Pastele ortodox. Romanii vor sta acasa in Vinerea Mare, dar si in a doua zi de Paste, care cade lunea. Iata care sunt zilele libere de Paste, in acest an:

  • 14 aprilie – Vinerea Mare (vineri)
  • 16 aprilie – prima zi de Paste Ortodox  (duminica)
  • 17 aprilie – a doua zi de Paste Ortodox (luni).

Codul Muncii prevede ca angajatii care nu primesc zile libere in zilele de sarbatori legale trebuie sa primeasca alte zile libere intr-o perioada de 30 de zile, sau compensatii financiare care  presupun salariul dublu pentru ziua/ zilele respective.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea