Social

# intabilitate atmosferica #cod portocaliu canicula # avertizare de canicula #vijelii #canicula #furtuna

Avertizare meteo! Canicula pana sambata si instabilitate atmosferica accentuata!

Canicula continua in Romania. Administratia Nationala de Meteorologie (ANM) a emis noi atentionari de vreme deosebit de calduroasa pentru urmatoarele zile. Potrivit prognozei, canicula va continua pana sambata, cel putin, insa va fi insotita de instabilitate atmosferica deosebit de accentuata.

 

 COD GALBEN de canicula

ANM a emis o avertizare de tip cod galben de canicula, valabila astazi, 27 iulie, pentu numeroase judete din tara. Este anuntat un val de caldura ce va crea disconfort termic ridicat.

„Pe parcursul zilei de miercuri (27 iulie) valul de caldura se va mentine in regiunile sudice si sud-estice si local in cele vestice, centrale si estice. Disconfortul termic va fi ridicat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime se vor situa intre 33 si 37 de grade.”, anunta ANM.

COD PORTOCALIU de canicula

Tot astazi, 27 iulie, cea mai mare parte din sudul tarii se afla sub avertizare de tip cod portocaliu de canicula persistenta si disconfort termic accentuat.

„In Oltenia si Muntenia valul de caldura va persista. In general dupa-amiaza se vor inregistra valori termice de 37...40 de grade, iar noaptea nu vor cobori sub 20...22 de grade si prin urmare disconfortul termic va fi accentuat. Indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati.”, avertizeaza ANM.

COD GALBEN de canicula

In intervalul 28-29 iulie, sudul si vestul tarii se afla sub avertizare de tip cod galben de canicula si disconfort termic ridicat.

„In intervalul mentionat valul de caldura se va mentine in vestul, nord-vestul si local in centrul si sudul tarii. Disconfortul termic va fi ridicat si indicele temperatura-umezeala (ITU) va depasi pragul critic de 80 de unitati. In general temperaturile maxime se vor situa intre 32 si 37 de grade.

Sambata (30 iulie) disconfortul termic va fi ridicat in sud, centru si est, unde vremea va fi local caniculara, insa din a doua parte a zilei instabilitatea atmosferica se va accentua mai intai in vest si nord-vest, apoi treptat si in restul teritoriului.”, avertizeaza ANM.

Avertizare de vijelii in toata tara

Canicula vine insa insotita de instabilitate atmosferica temporar accentuata, cu ploi torentiale, descarcari electrice, vijelii si grindina.

COD GALBEN de instabilitate atmosferica temporar accentuata

In intervalul 27 iulie, ora 12:00 – 29 iulie, ora 02:00 va intra in vigoare o atentionare de tip cod galben de instabilitate atmosferica temporar accentuata ce va afecta cea mai mare parte a tarii.

„In intervalul mentionat, local vor fi perioade cu instabilitate atmosferica temporar accentuata in dupa-amiaza si seara zilei de miercuri (27 iulie), indeosebi in centrul, estul tarii si la munte, apoi din a doua parte a noptii de miercuri spre joi (27/28 iulie) si in sud-vest si sud. Vor fi averse, descarcari electrice, intensificari ale vantului si izolat vijelii (viteze la rafala de peste 55...70 km/h) si grindina. Pe alocuri cantitatile de apa vor depasi 25...30 l/mp. In extremitatea de sud a teritoriului, astfel de fenomene se vor semnala cu precadere in dupa-amiaza zilei de joi (28 iulie) si in noaptea de joi spre vineri (28/29 iulie).”, anunta ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferica accentuata

In intervalul 27 iulie, ora 14:00 – 27 iulie, ora 22:00, este avertizare de tip cod pportocaliu de instabilitate atmosferica accentuata. Sunt afectate jumatatea de sud a Moldovei, nordul si estul Munteniei si nordul Dobrogei

„Local in jumatatea de sud a Moldovei, nordul si estul Munteniei si nordul Dobrogei vor fi perioade cu averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului, vijelii puternice (rafale de peste 80...90 km/h) si izolat grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 25...35 l/mp.”, avertizeaza ANM.

COD PORTOCALIU de instabilitate atmosferica accentuata

In intervalul 28 iulie, ora 03:00 – 28 iulie, ora 22:00, un alt cod portocaliu de instabilitate atmosferica accentuata va afecta nordul Olteniei si al Munteniei, Carpatii Meridionali si de Curbura.

„Local in nordul Olteniei si al Munteniei, precum si in Carpatii Meridionali si de Curbura vor fi perioade cu averse torentiale, frecvente descarcari electrice, intensificari ale vantului si grindina. In intervale scurte de timp sau prin acumulare, cantitatile de apa vor depasi pe arii restranse 40...60 l/mp.”, avertizeaza ANM.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea