Social

#moarte prin suicid #deces #suicid #adolescenti

Avertismentul medicilor! Moartea prin suicid, a doua cauza de deces in randul adolescentilor

Statisticile sunt alarmante! Tot mai multi copii si adolescenti se confrunta cu depresia. Numarul adolescentilor care aleg sa-si puna capat vietii este din ce in ce mai mare. De altfe, potrivit medicului Ciuhodaru, statisticile arata ca suicidul a devenit a doua cauza de deces in randul adolescentilor.

 

“Semnal de alarma: moartea prin suicid a devenit a doua cauza de deces la adolescenti. De aceea sanatatea mintala necesita o noua abordare la nivel european. Demersul pe care l-am sustinut a fost adoptat de plenul Parlamentului European.

Solutionarea tulburarilor mintala va avea acum o noua abordare la nivel european. Toti pacientii vor beneficia de noi solutii sanatoase pentru prevenire, diagnosticare, sprijin si reabilitare de tip „sanatate mintala in toate politicile” si de acelasi standard european de calitate in sanatate.

Motivatiile acestui demers sunt clare.

1. 150 de milioane de cetateni europeni au astfel de probleme.

2. 9 milioane sunt adolescenti.

3. 22000 sunt oficial din Romania. ,,Tristetea” e prezenta la 1 din 3 din cei cu varste de 11-15 ani ( de aproape 3 ori mai mult ca in alte state).

4. 45% dintre angajati au cel putin un factor de risc la locul de munca.

5. 4% din decesele UE au astfel de cauze.

6. Suicidul a devenit a doua cauza de deces la adolescenti (semnificativ mai mari ca in populatia generala unde este a sasea cauza de deces).

7. 4 % din PIB-ul UE (600 miliarde EUR) e folosit acum pentru astfel de pacienti.

8. Romania a ajuns pe locul 58 in lume la rata suicidului si 126 la depresie.

9. Sunt prea multe bariere educationale si economice in calea accesarii serviciilor de sanatate mintala.

10. Si chiar si atunci cand sunt accesate sprijinul oferit e inadevat sau insuficient cu discrepante majore intre statele membre (ceea ce conduce la costuri suplimentare, liste lungi de asteptare, un numar insuficient de specialisti in domeniul sanatatii mintale, stigmatizare si crearea unei discriminari si inechitati socioeconomice si mai mari).

Concret prin adoptarea acestui demers:

1. Tragem (din nou!) un semnal de alarma. Niciodata nu am avut un caz ca cel de la Lupeni. Copiii sunt din ce in ce mai expusi la presiuni si asteptari mari din partea societatii si la crizele sistemice. Valoarea anuala a deprecierii sanatatii mintale la copii si tineri este estimata la 50 de miliarde EUR.

2. Am reusit introducerea unei noi abordari de tip „sanatate mintala in toate politicile”, cu obiective clare si finantare adecvata (educatie pentru sanatate, monitorizare si interventie adecvata) menita sa asigure, printr-o analiza intersectoriala, o intelegere aprofundata a diferitilor factori care determina sanatatea mintala pentru a preveni si a reduce impactul asupra persoanelor dar si a comunitatilor si societatilor.

3. Autoritatile nationale trebuie sa actioneze rapid si sa asigure (mai ales pentru copii!!! dar si pentru varstnici si categorii profesionale cu risc):

a) servicii de sanatate mintala gratuite si usor accesibile;

b) protocoale specializate de evaluare a sanatatii mintale;

c) planuri nationale pentru evaluarea permanenta si acordarea de sprijin copiilor cu accent pe planurile de tratament individualizate si pe monitorizarea periodic;

d) planuri nationale privind patologia oncologica si neurodegenerativa pentru a extinde diagnosticarea timpurie, sprijinul si ingrijirea adultilor cu fenomene involutive si boli cronice;

e) politici si interventii specifice pentru cei cu risc crescut burnout si de sinucidere precum cei ce lucreaza sanatate, invatamant si pentru toti lucratorii in ture;

f) asistenta medicala mintala integrata in toate serviciile de asistenta medicala;

g) si nu in ultimul rand educatie pentru sanatate predata de la scoala (asa cum prevede legea Ciuhodaru) dublata de campanii de informare (profesori, parinti, angajatori si nu numai). Sper sa sustineti si acest demers.”, a scris medicul Tudor Ciuhodaru pe facebook.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea