Social

#cum recunosti carnea de miel #carne de caine #carne de miel #avertisment #paste

Atentie! Se vinde carne de caine in loc de carne de miel! Cum le diferentiezi?

Inspectorii de la protectia consumatorului trag un puternic semnal de alarma chiar inainte de Paste. Au aparut comerciantii care incearca sa vanda carne de caine in loc de carne de miel.

 

"Nu de putine ori au fost descoperite tentative de trafic al carnii de caine prin substituirea carnii de ovine sau chiar de trafic al carnii provenite de la animale moarte.”, anunta DSVSA Giurgiu.

La ce trebuie sa fii atent cand cumperi carne de miel pentru a nu fi caine

Pentru a evita sa fie pacaliti, cumparatorii sunt sfatuiti sa cumpere doar animale care au capul si organele interne, precum si stampila oficiala de control sanitar.

De unde NU trebuie sa cumperi niciodata carne de miel (dar si alte produse din carne):

De la comerciantii dembulanti de pe marginea drumurilor sau din locuri neautorizate pentru astfel de comert.

Din piete, macelarii si alte spatii comerciale, DACA pe carne nu este vizibila sampila de control sanitar, eticheta de identificare a precesatorului, termenul de valabilitate si mentiunea ca a fost controlata sanitar veterinar;

 Sa evite consumul preparatelor din carne comercializate la tonetele volante si gratarele amplasate pe traseele comerciale si turistice aglomerate, intrucat organele sanitar-veterinare nu pot verifica in orice moment compozitia reala a acestor preparate”, a mai informat D.S.V.S.A. Giurgiu.

Cum sa achizitionezi carnea de miel, sau alt tip de carne, pentru a nu te expune riscurilor

Pe pagina ANPC sunt trecute cateva sfaturi pe care toti cei care consuma carne ar trebui sa le cunoasca inainte de a achizitiona carnea de miel, sau orice alt tip ce carne. Iata care sunt acestea:

-  Achizitionarea carnii (inclusiv a carnii de miel) se va face numai din locuri special amenajate, dotate si autorizate (macelarii, magazine alimentare, locuri special amenajate in piete) si trebuie sa aiba stampila de control sanitar-veterinar. In aceste conditii, aveti garantia unui  produs sigur ce nu va va afecta sanatatea;
- Evitati cumpararea de carne de la persoane si din locuri neautorizate, din „portbagajele masinilor” chiar daca pretul oferit este comparativ mai mic, comerciantul respectiv nu are posibilitatea sa asigure conditiile optime de transport, depozitare si comercializare si nu va poate elibera bon de casa cu care sa justificati tranzactia comerciala, in cazul in care doriti sa faceti o reclamatie ulterioara, si riscati sa achizitionati un produs neconform sau chiar nesigur care poate sa va afecteze sanatatea;
-  Verificati proprietatile organoleptice ale produselor, a semnelor de alterare, modificari ale aspectului (aspect de mazguit, cu prezenta mucilagiilor etc), culorii (culoare modificata), consistentei, prezenta corpurilor straine etc. Carnea proprie consumului trebuie sa prezinte, la suprafata, o pelicula uscata,  de culoare roz pana la rosie, sa fie ferma si elastica, atat la suprafata cat si in sectiune; mirosul trebuie sa fie caracteristic de produs proaspat;
- Ca o masura de prevedere suplimentara este bine sa observati, la mielul cumparat, copita si dentitia specifice ierbivorelor (la dentitie se va urmari, in special, lipsa caninilor). 
-  Se va acorda atentie pretului afisat si se va verifica concordanta dintre preturile afisate la raft si cele marcate pe bonurile de casa;
-  Carnea achizitionata sub forma refrigerata se va transporta, in conditii igienice, cat mai repede la domiciliu si se va depozita la frigider.

FOTO: pexels.com

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea