Social

#omicron #tulpina din africa de sud #alecandru rafila #covid

Alexandru Rafila: „Se fac secventieri la cazurile grave pentru a vedea daca tulpina din Africa de Sud este prezenta in Romania”

Toata Europa este din nou in alerta dupa ce in Africa de Sud a fost descoperita o noua tulpina a coronavirusului care a suferit mai multe mutatii, aproximativ 50 la numar, dupa cum au avertizat specialistii. Alexandru Rafila, noul ministru al Sanatatii, a anuntat ca si in Romania se vor efectua secventieri la cazurile grave de Covid pentru a afla daca tulpina africana Omicron este prezenta si in tara noastra.

 

„Cazurile grave care sunt acum in spital vor fi subiectul acestor secventieri, sa vedem daca sunt si corelatii epidemiologice, link-uri epidemiologice. Aceste tulpini ar putea fi prezente in Romania si daca evolutiile clinice ale pacientilor care sunt infectati ar putea sa difere fata de varianta originala sau fata de tulpina delta. Cand discutam de variantele de interes sunt 3 elemente care se dezbat intotdeauna: transmisibilitate, forma de manifestare a bolii, eficacitatea anticorpilor obtinuti dupa vaccinare sau trecerea prin boala”, a spus ministrul Sanatatii.

Tulpina mutanta a fost confirmata deja in Israel si in Cehia.

"Sunt doua-trei cazuri identificate in Israel. In cazul unei tulpini cu transmisibilitate ridicata, aceste masuri incetinesc raspandirea.

Se transmite mai usor, dar nu are inca legatura cu o eventuala agravare a bolii. Se pare ca aceasta mutatie ar putea sa faca ineficienti anticorpii obtinuti in urma vaccinarii. In acest moment, nu avem informatii stiintifice. Abia s-a secventiat. Cat timp nu exista un studiu, sunt doar speculatii.

Aceasta varianta, in momentul de fata, a fost caracterizata din punct de vedere genetic. Statelor li se recomanda sa faca frecvent secventieri”, a mai precizat noul ministru al Sanatatii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea