Social

# continut paine # paine din comert #paine #alerta #alerta infocons

ALERTA InfoCons! Painea, otrava care nu lipseste de pe masa romanilor! Nici prin gand nu-ti trece ce contine aceasta, de fapt

Painea este nelipsita de pe mesele romanilor. Cu toate acestea, painea este una dintre cele mai toxice alimente pe care le cumperi de la magazin, desi putini stiu ce continea aceasta cu adevarat. Desi painea ar trebui sa fie fabricata doar cu faina, apa, drojdie si sare (iar in unele cazuri cartofi si seminte), painea de la rafturi contine tot felul de substante di ingrediente imposibil de citit. In plus, multe sortimente contin cantitati considerabile de zahar.

 

"Ganditi-va bine cand cumparati o paine pentru ca s-ar putea sa ajungem sa facem un sendvis cu doar doua felii de paine, deoarece contin tot ce ne trebuie sau tot ce nu ne trebuie, fara a mai adauga ceva. Noi am citit eticheta pentru tine, insa va trebui sa o citesti si tu", spune Sorin Mierlea, presedintele InfoCons.

Un studiu realizat de InfoCons pe un esantion de 50 de tipuri de paine pe pe piata din Romania, vine cu rezultate ingrijoratoare!

Din punct de vedere al procentajului ingredientului principal (faina de diverse tipuri sau amestec de panificatie) din compozitia produsului: 

Doar  26%  afiseaza procentajul ingredientului principal. Dintre acestea: 

  • faina intr-o proportie cuprinsa intre 26 si 78% din compozitie; 
  • amestec panificatie intr-o proportie cuprinsa intre 7 si 69.4% din compozitie. 

Din punct de vedere al existentei cartofilor, cerealelor sau semintelor in compozitia produsului: 

  • 14% din produse contin seminte (floarea soarelui, susan, mei, mac etc) in proportii cuprinse intre 1,2% si 29% din compozitie 
  • 4% din produse contin cereale in proportii cuprinse intre 13,2% si 16,7% 
  • 4% din produse contin cartofi sub forma de fulgi de cartofi in proportii cuprinse intre 4% si 6% 
  • Din punct de vedere al tipului de faina: 44% mentioneaza tipul de faina utilizat. Dintre acestea: 
  • faina de tip 650 se regaseste in compozitia a 77,27% din produse; 
  • faina de tip 1250 se regaseste in compozitia a 22, 72% din produse; 
  • faina de tip 550 se regaseste in compozitia a 9% din produse; 
  • faina de tip 480 se regaseste in compozitia a 5% din produse; 
  • faina de tip 1350 se regaseste in compozitia a 5% din produse. 

Din punct de vedere al pasteurizarii:

  • 16% din produse au mentionat ca sunt pasteurizate. 

Din punct de vedere al mentionarii provenientei ingredientelelor principale: 

  • 66% nu mentioneaza provenienta ingredientelor principale. 

Conform datelor culese, 66 % din produsele studiate, nu mentioneaza provenienta ingredientului principal, in conformitate cu regulamentul 1169/2011. In ceea ce priveste produsele alimentare, trebuie puse in aplicare normele de indicare a tarii de origine sau a locului de provenienta a ingredientului primar. In articolul 26, aliniatul 1 se precizeaza stabilirea normelor generale si cerintelor „privind indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta a produselor alimentare, care se aplica fara a aduce atingere dispozitiilor specifice ale Union”. 

De asemenea „Articolul 26 alineatul (2) litera (a) din Regulamentul (UE) nr. 1169/2011 impune indicarea tarii de origine sau a locului de provenienta in cazul in care lipsa acestor informatii ar putea induce consumatorul in eroare in ceea ce priveste adevarata tara de origine sau adevaratul loc de provenienta a produsului alimentar final in cauza, in special daca informatiile care insotesc produsul alimentar sau eticheta in ansamblul ei ar sugera in alt fel ca produsul are o alta tara de origine sau un alt loc de provenienta. Articolul mentionat urmareste sa previna indicarea unor informatii inselatoare referitoare la produsele alimentare care implica o anumita origine a unui produs alimentar cand, de fapt, originea sa reala este diferita.” 

Din punct de vedere al aditivilor alimentari regasiti in paine: 

  • 50% din produse au in compozitie E-uri (aditivi alimentari). 

Numericul de aditivi alimentari variaza intre 0 – 4: 

  • 8% din produse au in compozitie 4 E-uri; 
  • 4% din produse au in compozitie 3 E-uri; 
  • 14% din produse au in compozitie 2 E-uri; 
  • 24% din produse au in compozitie 1 aditiv; 
  • 50% din produse nu au in compozitie E-uri. 

Din punct de vedere al tipurilor de aditivi alimentari regasiti frecvent in paine situatia se prezinta astfel: 

  • 60% dintre produsele studiate au avut in componenta acid ascorbic (E300); 
  • 48% dintre produsele studiate au avut in componenta acid sorbic (E200); 
  • 40% dintre produsele studiate au avut in componenta propionat de calciu (E282). 

E-uri, Nr. de produse in care acestea sunt prezente 

  • E300 Acid ascorbic, 15 (60%) 
  • E200 Acid sorbic, 12 (48%) 
  • E282 Propionat de calciu, 10 (40%) 
  • E472e Esteri ai acizilor mono si diacetiltartrici cu mono si digliceridele acizilor grasi, 3 (12%) 
  • E471 Mono si digliceride ale acizilor grasi, 3 (12%) 
  • E412 Guma guar, 1 (4%) 
  • E322 Lecitine din soia, 1 (4%) 
  • E300 Acid citric, 1 (4%) 
  • E450 Difosfat sodic, 1 (4%) 
  • E304 Palmitat de L ascorbil, 1 (4%) 

Din punct de vedere al informatiilor nutritionale regasite in paine:

  • Toate produsele studiate au avut pe eticheta informatiile nutritionale per 100g produs. 
  • Valoarea energetica este cuprinsa intre 211 kcal si 406 kcal 
  • Cantitatea de grasimi variaza intre 0.3g si 9.2g 
  • Cantitatea acizilor grasi este cuprinsa intre 0.1g si 2.2g 
  • In cazul a 2% dintre produsele studiate nu se mentioneaza pe ambalaj au mentionat daca se regasesc sau nu acizi grasi in compozitia lor 
  • Cantitatea de fibre se situeaza intre 1.3g si 11.54g 
  • Cantitatea de proteine se situeaza intre 5.97 si 15.48g 
  • Cantitatea de glucide se situeaza intre 28.24g si 84.2g 

Din punct de vedere al cantitatii de sare si zaharuri: 

  • Cantitatea de zaharuri este cuprinsa intre 0,22g si 7g 
  • 2% dintre produsele studiate nu au mentionat daca se regasesc sau nu zaharuri in compozitia lor 
  • Cantitatea de sare este cuprinsa intre 0,1g si 2.3g 
  • 2% dintre produsele studiate nu au avut in compozitie sare 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea