Social

# sevraj alcoolic #nastere #bebelusi

Alarmant! Tot mai multi bebelusi din Romania, nascuti cu sevraj alcoolic!

Tot mai multi copii din Romania se nasc in sevraj alcoolic. Acest lucru se intampla in momentul in care mama consuma, in timpul sarcinii, cantitati mari de alcool. Alcoolul ajunge la fat, acesta devenind dependent, la fel ca mama.

 

Fenomenul ia tot mai multa amploare, de la un an la altul. Specialistii spun, de asemenea, ca acest lucru poate avea consecinte grave asupra dezvoltarii bebelusului.

Potrivit specialistilor, la nivel mondial 15 din 10.000 de bebelusi s-au nascut cu sindrom alcoolic fetal. Asta inseamna ca mama, dependenta de alcool, a consumat contitati mari de alcool in timpul sarcinii, in mod constant. Din pacate, fenomenul este in crestere in Romania, cele mai multe cazuri provenind din zonele sarace din Moldova si Oltenia. 

In Romania, prevalenta consumului de alcool in timpul sarcinii, a atins pragul de 28%. Acest lucru a dus la cresterea aparitiei de sevra alcoolic fetal in caul bebelusilor nou-nascuti.Dublu decat situatia de la nivelul Uniunii Europene.

Medicii afirma ca abuzul de alcool in timpul sarcinii are efecte negative asupra dezvoltarii copilului. Primele dintre acestea se vad, cele mai bine, in momentul in care copiii intra in colectivitate, sustin medicii.

„In general, se diagnosticheaza mai ales la varsta scolara. Copilul nu face fata. Si cand se face o analiza se constata ca mama a consumat bauturi alcoolice in timpul sarcinii, provocand consecinte grave”, a declarat medicul neonatolog Carmen Zaboloteanu, sef al Sectiei de Neonatologie a Maternitatii din Botosani, pentru evz.ro.

Medicul a declaat, de asemenea, ca de-a lungul carierei sale a vazut multe astfel de cazuri. Mai mult, aceasta a declarat in in unele cazuri, abuzul de alcool nu are doar consecinte la nivelul dezvoltarii cognitive, ci duce si la malformatii care, din nefericire, nu pot fi corectate.

Din acest motiv specialistii recomanda ca femeile insarcinate sa nu consume deloc alcool in timpul sarcinii, deoarece efectele acstuia sunt dezastruoase pentru dezvoltarea fatului.

„La nivelul Spitalul Judetean au fost cazuri de sindrom alcool fetal care a ridicat suspiciunea inca de la nastere. Erau cazuri severe, cu forme grave, diagnosticate inca de la nastere. Copilul prezenta acel sindrom de sevraj alcoolic. Asta inseamna o expunere prelungita a copilului la alcool, in timpul sarcinii. Iar starea lui era deja strans legata de consumul de alcool al mamei. Se simtea rau fara acel aport de alcool, pe care probabil il avea foarte des”, a mai precizat Carmen Zaboloteanu pentru sursa citata.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea