Social

60 de ani de la instituirea blocadei asupra Berlinului

Marti s-au implinit 60 de ani de la izbucnirea Razboiului Rece. Pe 24 iunie 1948 a inceput prima criza majora dupa cel de- al doilea razboi mondial , dintre Uniunea Sovietica si statele occidentale, prin instituirea blocadei asupra Berlinului.

Armata sovietica a blocat atunci toate caile de acces spre capitala Germaniei, amenintand ca deschide focul asupra oricui incearca sa se apropie de oras. Peste doua milioane de oameni erau lasati fara alimente si medicamente.

Pentru a evita un dezastru umanitar, dar si ca sa nu provoace Armata Rosie, aliatii occidentali au instituit Podul Aerian pentru Berlin.

Pe trei coridoare aeriene, in fiecare zi, timp de un an, zeci de avioane americane si britanice au parasutat in orasul asediat mii de tone de alimente.

Umiliti de succesul podului aerian, sovieticii au deblocat in cele din urma Berlinul.

Au pedepsit insa intregul popor prin transformarea Germaniei de Est in stat comunist si, 12 ani mai tirziu, prin ridicarea zidului care a divizat orasul aproape trei decenii.

 


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea