Social

#an bisect #29 februarie #traditii #superstitii

29 februarie, o zi mai putin obisnuita – ce semnificatie are. Cei nascuti astazi isi serbeaza ziua din patru in patru ani | Traditii si superstitii

Ziua de 29 februarie este una cu totul speciala. Aceasta este sarbatorita o data la patru ani. Din acest motiv, anul 2024 este un an special. Anii in care luna februarie are 29 de zile, in loc de 28, se numesc ani bisecti.

Anii bisecti sunt cei care au, la finalul lunii februarie, o zi in plus, pentru a pastra anul calendaristic sincronizat cu anul astronomic.  

Ziua de 29 februarie este, de asemenea, in anii bisecti, ultima zi de iarna calendaritica, in emisfera nordica, si ultima zi de vara din emisfera sudica.

Istoria zilei de 29 februarie

Ziua de 29 februarie a inceput sa fie adaugatain calendarul iulian, in anul 46 i.e.n. Aceasta zi a fost adaugata in calendar de Iulius Cezar, la sfaturile lui Sosigene, un astronom din Alexandria.

Mai exact, in timpul predecesorului sau, Iulius Cezar, februarie a avut 30 de zile, iar luna care-i poarta numele – iulie – a avut 31. Atunci luna August avea doar 29 de zile. Iar cand Caesar Augustus a devenit imparat, a adaugat doua zile la luna „lui” pentru a egala august cu iulie. Asa ca februarie a pierdut in batalia cu august cele doua zile suplimentare, potrivit realitatea.net.

Ulterior, matematicianul si astronomul german Christopher Clavius (1538-1612) a descoperit cum sa includa aceste zile suplimentare, fiind ulterior adoptat un nou calendar, cel gregorian.

In anul 1582, papa Grigore al XIII-lea a revizuit calendarul iulian si l-a impus pe cel gregorian, cu ajutorul matematicianului si astronomului german Christopher Clavius. Potrivit acestui calendar, numarul zilelor anilor bisecti trebuie sa fie divizibil cu 4. De asemenea, regula este ca zilele suplimentare sa nu se adauge in anii care se termina in “00”, cu exceptia cazului in care acestia sunt divizibili cu 400. Aceasta corectie a fost facuta pentru a stabiliza calendarul pe o perioada de o mie de ani si a fost necesara pentru ca un an solar este de fapt usor mai scurt decat acea durata de 365,25 zile - fiind de 365 de zile, 6 ore, 9 minute si 9 secunde, potrivit earthsky.org.

Incepand cu 1582, calendarul gregorian a fost adoptat de multe tari din lume. Cu toate acestea, calendarul iulian este inca folosit de mai multe biserici ortodoxe. 

29 februarie: traditii si superstitii

De-a lungul anilor, in jurul zilei de 29 februarie s-au creat o serie de obiceiuri si superstitii. Potrivit superstitiilor din popor, despre anii bisecti se spune ca sunt dificili si imprevizibili. Tocmai din acest moti este important ca in acest an sa nu se ia decizii importante sau sa se faca schimbari drastice in viata.

Superstitiile spun ca nu este bine sa te casatoresti sau sa divortezi intr-un an bisect.

De asemenea, alte superstitii spun ca in acest an nu este bine sa-ti schimbi locul de munca, domiciliul sau culoarea parului.

O alta traditie, mai putin cunoscuta, este cea conform careia in ziua de 29 februarie, femeile pot sa-si ceara partenerii in casatorie.

In ziua de 29 februarie, dar si pe tot parcursul anului bisecte, se recomanda purtarea  bijuteriilor de argint, ca masura de protectie impotriva ghinionului.

Persoanele nascute pe 29 februarie isi serbeaza ziua o data la 4 ani

Persoanele nascute pe 29 februarie pot sa-si serbeze ziua o data la 4 ani. Astfel, acesti oameni se pot bucura ca imbatranesc de patru ori mai incet decat restul oamenilor.

In ceea ce priveste norocul acestora, parerile sunt impartite. In timp ce in unele zone ale tarii se spune ca cei nascuti in aceasta zi vor avea o viata dificila, in alte zone se spune ca aceste persoane sunt speciale, au puteri anormale si un rol important in societate.

Despre persoanele nascute in data de 29 februarie, se spune ca trebuie sa-si sarbatoreasca ziua de nastere pe 28 februarie, ccei nascuti inainte de amiaza, si pe 1 martie cei nascuti in dupa-amiaza si seara zilei de 29 februarie.

In intreaga lume, aproximativ 4,1 milioane de persoane isi sarbatoresc astazi iua de nastere.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea