Social

# supertitii #1 martie #traditii #martisor

1 Martie. Traditii si superstitii. Ce trebuie sa faci cu martisorul primit ca sa tii ghinionul la distanta

 

1 Martie sau Martisorul este, calendaristic, prima zi de primavara. Ziua este marcata de snurul alb si rosu, denumit Martisor, care simbolizeaza norocul si bunastarea.

Se spune ca marrtisorul (snurul alb cu rosu) are puteri deosebite, asemanatoare cu cele ale talismanelor. Pe scurt se spune ca martisorul iti poarta noroc, te apara de fortele malefice, previne imbolnavirea in lunile care urmeaza si tine deochiul la distanta.

Martisorul se poarta in mod normal pana pe 9 martie. Apoi, dupa aceasta data, nu se arunca la gunoi.  Traditia spune ca martisorul trebuie legat de creanga primului copac inflorit pe care-l vezi pentru a-ti aduce noroc tot timpul anului.

Ce reprezinta snurul de martisor

Cele doua fire ale martisorului reprezinta vara si iarna. Snurul de martisor trebuie legat la mana sau in piept. In trecut martisorul era prins in pieptul copiilor de catre mame inainte de rasaritul soarelui, iar de snurul acestuia era prinsa o moneda. Se spunea ca in acest fel martisorul ii proteja pe cei mici de soarele arzator.

In prezent, multa lume crede ca rosul ne protejeaza de deochi. Snurul de martisor este vazut ca un talisman spiritual, purtator de noroc. Tocmai de aceea, in mod traditional, martisoarele au simboluri aducatoare de noroc precum: trifoi cu patru foi, potcoava, cosar etc.  

Ce trebuie sa faci cu martisorul primit ca sa fii ferita de ghinion tot anul

Se spune ca persoana care poarta la mana martisorul trebuie sa il tina pana pe 9 martie. Acesta se poate purta si pana la vedere primului copac inflorit, daca aceasta data depaseste data de 9 martie. Dupa data de 9 martie, martisorul nu se arunca. Acesta trebuie legat de crenguta unui pom inflorit. 

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din social

Top

Cauta-ti perechea