Sarcina

#lipsa ovulatie #infertilitate #sarcina

De ce nu raman insarcinata?

Pentru multe dintre femei, sarcina ramane, din pacate, un vis greu de indeplinit. Problemele de fertilitate, dar si anumiti factori externi fac ca bebelusul mult-dorit sa intarzie sa apara. Cuplurile care isi doresc foarte mult un copil nu trebuie sa intarzie efectuarea unui set de analize pentru a determina cauza pentru care nu pot obtine o sarcina.

 

Iata care sunt factorii care pot determina probleme de fertilitate:

Infertilitatea masculina

In 4 din 6 cupluri cu probleme de fertilitate, barbatul este cel „vinovat”. Infertilitatea la barbati poate fi cauzata de varicocel (dilatatia varicoasa a venelor spermatice), obstructia cailor de eliminare a spermei, dezechilibre hormonale, infectii sau tulburari genetice. Astfel de probleme pot surveni la orice varsta, insa e necesara prezentarea la medic pentru investigatii amanuntite.

Printre tehnicile moderne de diagnosticare a infertilitatii masculine se numara spermograma si spermocitograma. In cazul in care barbatul se confrunta cu o calitate proasta a spermei, se poate apela la fertilizarea in vitro.

Endometrioza

Endometrioza este o boala progresiva, care afecteaza 10-15% din femei in timpul anilor de reproducere si a doua cea mai frecventa cauza a infertilititatii. Aproape 40% din femeile cu endometrioza sunt infertile. Practic, aceasta este o boala cronica a sistemului reproducator si se defineste prin cresterea celulelor mucoasei uterine (endometru) in afara uterului, proces care poate duce la obstructia trompelor uterine, impiedicand astfel fecundarea ovulului de catre spermatozoid.

Endometrioza poate fi diagnosticata doar laparoscopic. In unele cazuri, femeile care sufera de endometrioza raman insarcinate dupa 6-8 luni de la indepartarea tesutului endometrial anormal.

Ovarul polichistic

In cazul ovarelor polichistice, eliberarea ovulelor de catre ovare, adica ovulatia, se produce mai rar decat in mod normal, sau ovarele nu mai elibereaza ovule. In absenta ovulatiei, ciclul menstrual este neregulat sau absent, asadar instalarea unei sarcini devine mult mai dificila.

Tulburarile de ovulatie

Doua pana la patru femei din 10 nu pot ramane insarcinate din cauza tulburarilor de ovulatie. Principalele cauze ale acestei dereglari sunt dezechilibrele hormonale, suprasolicitarea fizica, pierderea anormala in greutate, obezitatea si stresul cronic. Unele dintre aceste tulburari de ovulatie pot fi tratate prin terapia de stimulare ovariana.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului