Sarcina

#alimetatie #greutate #sarcina

Cum afecteaza alimentatie si greutatea evolutia sarcinii

O alimentatie buna poate duce la o sarcina mai sanatoasa si mai confortabila. Va poate oferi mai multa energie, va poate reduce riscul de complicatii ale sarcinii, cum ar fi anemia, greturile matinale si constipatia, si va poate face sa va simtiti mai bine in general. O nutritie adecvata este, de asemenea, excelenta pentru bebelusul dumneavoastra in crestere.

Ea ofera toti nutrientii importanti de care are nevoie copilul in curs de dezvoltare. Diminueaza riscul de anomalii congenitale si imbunatateste sansele ca bebelusul dumneavoastra sa se nasca cu o greutate sanatoasa la nastere.

Nutritie dezechilibrata in timpul sarcinii

Pe de alta parte, o alimentatie deficitara poate duce la probleme in timpul sarcinii. Rezultatele unei alimentatii sarace pot include:

·        Greutate scazuta la nastere

·        Restrictie de crestere intrauterina (IUGR)

·        Complicatii in timpul sarcinii

·        Nastere prematura

·        Un copil nascut bolnav sau cu anomalii congenitale

·        Pierderea sarcinii

·        Boala cronica mai tarziu in viata copilului

·        Desi rar, decesul mamei sau al copilului

Mancand bine si urmand indicatiile medicului dumneavoastra in ceea ce priveste dieta si cresterea in greutate, aveti mai multe sanse sa aveti o sarcina sanatoasa si un copil sanatos. Iata ce trebuie sa stiti despre alimentatia in timpul sarcinii, impreuna cu recomandarile privind cresterea in greutate si cateva sfaturi pentru a ramane sanatoasa:

In timpul sarcinii, ingrijirea prenatala timpurie si regulata este atat de importanta pentru a va monitoriza nutritia, cresterea in greutate si sanatatea generala. Atunci cand medicul va ofera sfaturi bune si consiliere cu privire la o dieta adecvata, aveti mai multe sanse sa luati in greutate cantitatea recomandata in timpul sarcinii. In timpul vizitelor prenatale, medicii ajuta, de asemenea, la prevenirea complicatiilor prin monitorizarea si tratarea conditiilor de sanatate care va pot afecta starea de nutritie.

Lucrurile care pot avea un impact asupra sanatatii dumneavoastra nutritionale includ:

 

·        Varsta dumneavoastra

·        Greutatea dinainte de sarcina

·        Starea de sanatate inainte de sarcina

·        Statutul socio-economic

·        De cate ori ati fost insarcinata

·        Fumatul

·        Consumul de alcool

·        Consumul de droguri

·        Diabet

·        Tensiune arteriala ridicata

·        Boala de rinichi

·        Boala de inima

·        Cancer

·        Boli infectioase, cum ar fi HIV

·        Depresie

Rau de dimineata severa

Greturile matinale sunt frecvente in timpul sarcinii, mai ales in primul trimestru. Ar trebui sa discutati intotdeauna simptomele cu medicul dumneavoastra, dar greata si varsaturile usoare sunt rareori o problema. Cu toate acestea, pentru aproximativ 2 la suta dintre femeile insarcinate, greata si varsaturile pot deveni severe. Greata si varsaturile severe in timpul sarcinii reprezinta o afectiune numita hyperemesis gravidarum.

Mancarea corecta

O femeie sanatoasa, cu o greutate medie, trebuie sa consume cu aproximativ 300 de calorii in plus in fiecare zi in timpul sarcinii. Unele mame insarcinate iau acest lucru ca pe o invitatie de a manca tot felul de alimente nesanatoase. Dar tipurile de calorii pe care le alegeti sunt la fel de importante ca si consumul suficient. Cu siguranta nu trebuie sa va privati de dulciuri si de junk food in timpul sarcinii, dar trebuie sa va asigurati ca nu sacrificati nutrientii importanti de care au nevoie corpul si copilul dumneavoastra.

Vitamine si nutrienti

O dieta sanatoasa si echilibrata va va ajuta sa obtineti toate vitaminele si mineralele importante de care aveti nevoie dumneavoastra si bebelusul dumneavoastra, dar iata cateva substante nutritive carora ar trebui sa le acordati o atentie sporita in timpul sarcinii:

Acid folic: Acidul folic (sau acidul folic in forma sa naturala) este o vitamina B. Acesta ajuta la prevenirea defectelor tubului neural, cum ar fi spina bifida, precum si a altor complicatii ale sarcinii. Painea si cerealele sunt adesea imbogatite cu acid folic, in timp ce acidul folic se gaseste in mod natural in naut, spanac, avocado, broccoli si linte.

Acid docosahexaenoic (DHA): DHA este un acid gras omega-3. Acesta joaca un rol important in dezvoltarea creierului si a ochilor copilului. Puteti obtine DHA din pestele gras, cum ar fi somonul, tonul si halibutul, sau din oua si alimente imbogatite cu DHA.

Fier: Folositi fierul din organism pentru a produce globule rosii. In timp ce sunteti insarcinata, aveti nevoie de fier pentru a preveni anemia, iar copilul are nevoie de fier pentru a construi o rezerva de sange sanatoasa. Carnea, ficatul, pestele, fasolea, legumele cu frunze verzi, cerealele integrale si nucile sunt cateva dintre alimentele bogate in fier. Medicul dumneavoastra va poate prescrie, de asemenea, un supliment de fier daca nu consumati suficient fier sau daca analizele de sange arata ca nivelul dumneavoastra este scazut.

Calciu: Calciul este necesar pentru dezvoltarea oaselor si a dintilor copilului dumneavoastra. Calciul este, de asemenea, un nutrient important pentru inima si sistemul nervos.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare