Sarcina

#picioare #durere #sarcina

De ce se umfla picioarele in timpul sarcinii si ce poti face pentru a scapa de aceasta problema

Cand esti insarcinata, corpul tau se extinde pentru a se adapta copilului in crestere. Cu toate acestea, probabil ca nu ai anticipat ca picioarele tale se pot umfla odata cu talia.

Umflarea picioarelor, denumita uneori edem, afecteaza aproximativ opt din 10 sarcini. De obicei, este cauzata de cresterea fluidelor care circula in jurul corpului tau. Persoanele care sufera de aceasta problema tind sa observe umflarea mainilor, bratelor, picioarelor sau chiar a fetei in al doilea sau al treilea trimestru, desi umflarea picioarelor in special poate aparea in orice moment.

"Umflarea in timpul sarcinii este complet normala si de asteptat", spune Sherry Ross, un medic ginecolog si obstetrician ginecolog din Santa Monica. "Daca te gandesti la asta, corpul tau produce cu 50% mai mult volum de sange si alte fluide corporale care ajuta la cresterea si dezvoltarea copilului."

Ce cauzeaza umflarea in timpul sarcinii

Exista mai multe motive pentru care picioarele (si corpul!) se pot umfla in timpul sarcinii. Primul se datoreaza unei schimbari fiziologice normale care are loc atunci cand purtati un copil. Volumul de sange creste in mod constant pe masura ce sarcina avanseaza.

"Volumul total al sangelui creste, dar acel sange este putin mai apos decat in afara sarcinii", explica Leah Savitsky, medic ginecolog si obstetrician ginecolog eligibil si instructor clinic interimar pentru Departamentul de Obstetrica si Ginecologie de la Scoala de Medicina UW. "Termenul tehnic pentru acest lucru este scaderea osmolalitatii plasmatice". Dr. Savitsky explica faptul ca, atunci cand sangele este apos, este mai greu pentru partea de apa sa ramana in intregime in interiorul vaselor. O parte din ea se poate scurge in tesuturile din jur, provocand umflarea pe care o vedeti.

Primul trimestru

Daca sunteti in primul trimestru si ati descoperit ca pantofii nu vi se mai potrivesc, s-ar putea ca picioarele umflate sa nu fie deloc de vina. Relaxina, hormonul de reproducere responsabil pentru slabirea pelvisului in vederea pregatirii travaliului, poate creste dimensiunea piciorului unei persoane insarcinate.

Al doilea trimestru

Pe masura ce intrati in al doilea trimestru, la 13 saptamani, este posibil sa observati ca picioarele incep sa se umfle pentru prima data. Acest lucru se datoreaza faptului ca lichidul se aduna spre partea cea mai joasa a corpului dumneavoastra pe masura ce trece ziua, in special daca ati stat in picioare perioade lungi de timp.

Al treilea trimestru

La 28 de saptamani, intrati in cel de-al treilea trimestru. Daca nu ti s-au umflat niciodata picioarele, acesta este cel mai frecvent moment in care apare. Daca v-ati confruntat cu ea pe tot parcursul sarcinii, este posibil sa constatati ca umflarea creste in intensitate. "In timpul celui de-al treilea trimestru, uterul in crestere exercita o presiune suplimentara asupra extremitatilor inferioare, ceea ce face ca umflarea sa fie si mai pronuntata la nivelul picioarelor, picioarelor si gleznelor", spune Dr. Ross.

Cum sa reduceti umflarea picioarelor

In timp ce majoritatea umflaturilor in timpul sarcinii sunt normale, se pot simti dureroase si inconfortabile. Din fericire, exista lucruri pe care le puteti face pentru a ameliora simptomele si a va usura disconfortul.

Exercitiu regulat

Exercitiile fizice usoare si regulate, cum ar fi mersul pe jos sau inotul, cresc circulatia, ceea ce poate ajuta la deplasarea umflaturilor persistente.

Reducerea aportului de sare

Evitati alimentele bogate in sare, cum ar fi mancarea de tip fast-food. "Cand organismul simte prea multa sare in corpul nostru, avem tendinta de a retine apa", spune Dr. Winiarz. "Acest lucru poate provoca unele umflaturi". In schimb, urmariti sa va umpleti dieta cu fructe si legume proaspete si cu carne slaba si proteine.

Hidratarea

Sa bei mai multe lichide atunci cand te lupti cu retentia de lichide poate parea contraintuitiv, dar corpul nostru retine apa daca nu primeste atata cat are nevoie. Potrivit Colegiului American de Obstetricieni si Ginecologi (ACOG), ar trebui sa beti intre opt si 12 cani de apa zilnic in timpul sarcinii.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Culorile care atrag noroc in casa ta

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare