Sarcina

# vizita prenatala #ginecolog #sarcina

Ai ramas insarcinata? Vezi ce presupune prima vizita prenatala la medicul ginecolog

Vizitele si ingrijirea prenatala sunt foarte importante, atat pentru linistea ta, cat si pentru buna monitorizare si evolutie a fatului. Uite ce ar trebui sa faci in momentul in care ai primele semne evidente ca vei deveni mamica.

Programeaza-te la medicul ginecolog

Odata ce banuiala ta ca ai ramas insarcinata este insotita de semne evidente, precum lipsa menstruatiei si un rezultat pozitiv la un test de sarcina efectuat acasa, trebuie sa programezi prima consultatie cu medicul tau ginecolog care, de regula, se va face in urmatoarele 6-8 saptamani.

Daca nu ai inca un medic ginecolog-obstetrician, care te va insoti pe tot parcursul sarcinii, va trebui sa iti gasesti unul cat mai rapid. Cel mai bine ar fi sa mergi pe recomandari, fie de la alte gravide pe care le cunosti, fie iti poti intreba medicul de familie.

Pregateste-te de prima vizita prenatala

Inainte de prima vizita cu medicul ginecolog, noteaza-ti pe o agenda absolut toate intrebarile, grijile si problemele pe care le intampini odata cu primele saptamani de sarcina. Vei avea destule nelamuriri si temeri, insa rolul primei consultatii este sa primesti, in primul rand, raspunsuri concrete si sfaturi avizate. Asadar, ramai cat mai linistita.

In al doilea rand, pregateste-te sa raspunzi si tu la cateva intrebari si aspecte, ca:

  • ciclul menstrual si ce analize ginecologice ai facut in trecut;
  • daca este cazul, despre anticonceptionalele folosite si sarcinile anterioare;
  • istoricul medical personal (boli, afectiuni, operatii etc.);
  • istoricul medical al partenerului (boli, afectiuni, operatii etc.);
  • istoricul medical familial (boli genetice);
  • ce medicamente ai luat sau iei (cu sau fara reteta).

La primul control prenatal, vei mai discuta cu medicul despre stilul tau de viata, viciile pe care le ai, vitaminele prenatale pe care le poti lua, dieta recomandata, precum si sfaturi privind activitatea sexuala in timpul sarcinii. Asadar, partenerul si, totodata, viitorul tata al copilului, poate fi si el prezent la aceasta discutie.

Ce presupune primul control prenatal

Primul control in sarcina presupune, inainte de toate, o ecografie transvaginala, care iti va confirma cu precizie starea sarcinii, precum si daca aceasta este unica, ai un singur copil, sau multipla, ai mai multi copii. Ecografia transvaginala este una nedureroasa, cu un disconfort minim.

Ulterior, medicul ginecolog iti va calcula data estimativa a nasterii. Cel mai probabil va adauga 40 de saptamani (sau 280 de zile) de la prima zi a ultimei tale menstruatii. Urmeaza apoi un consult general, incepand de la masurarea inaltimii, greutatii corporale si pana la verificarea tensiunii arteriale si a batailor inimii.

Pana la morfologie trimestrul 1, medicul ginecolog iti va cere sa efectuezi o serie de analize de sange si urina, dupa cum urmeaza:

  • Aflarea grupei de sange si factorul Rh. In situatia in care esti Rh negativa, iar tatal este Rh pozitiv, copilul avand Rh-ul tatalui, vei face un vaccin cu imunoglobulina anti-D, in urma unei monitorizari atente.
  • Masurarea hemoglobinei, o proteina importanta ce are dublu-rol pentru organism: transporta oxigenul de la plamani spre alte parti ale corpului, precum si dioxidul de carbon, cu scopul de a fi eliminat.
  • Efectuarea profilului Torch, pentru detectarea unor infectii ca hepatita B, HIV, sifilis etc.
  • Examen complet de urina, respectiv urocultura.

La urmatoarea ta vizita, cel mai tarziu in 6 saptamani, vei avea nevoie de un test Papanicolau, pentru depistarea cancerului de col uterin. Daca ai deja efectuat un test in anul in curs, adica recent, va trebui sa fie inclus la dosarul personal de sarcina. De asemenea, ti se va recomanda sa efectuezi un test prenatal Bitest, care depisteaza riscurile anomaliilor la copil. Cel mai elocvent exemplu ar fi sindromul Down.

Asigura-te ca prima ta vizita prenatala la medicul ginecolog decurge conform asteptarilor tale, iar intre tine si acesta se creeaza o relatie empatica, ce te va ajuta considerabil in a depasi cu rabdare si liniste intreaga perioada a sarcinii.

Sursa foto: shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache: Cum sa oferi un cadou inspirat?

Expertul Acasa.ro, Claudiu Iordache

Pune o intrebare

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, arhitect Silvia Teodorescu: Casa inteligenta, intre confort si moft

Expertul Acasa.ro, Silvia Teodorescu, arhitect

Pune o intrebare