Sarcina

#fetus #gravida #sarcina

A doua luna de sarcina

In fiecare luna de sarcina, apar noi modificari atat in ceea ce priveste corpul mamei, cat si dezvoltarea fetusului. Iata care sunt schimbarile in a doua luna de sarcina.


Modificari ale organismului mamei


Pe langa simptomele aparute inca din prima luna de sarcina (greturi, voma, urinari frecvente, dureri la nivelul sanilor), organismul viitoarei mamici sufera noi modificari, printre care:


Mancarimi si deshidratare la nivelul pielii


In mod normal, aceste doua probleme apar in ultimul trimestru de sarcina, de obicei la nivelul abdomenului in crestere, insa sunt tot mai multe femei care se plang de aceste doua probleme. Mancarimile pot sa apara pe toata suprafata pielii, insa in anumite cazuri ele apar doar in zona burtii ori a palmelor sau a talpilor.


De asemenea, pielea uscata este un alt simptom care care poate fi indepartat prin utilizarea unor uleiuri naturale de hidratare (ulei de masline, ulei de galbenele , de samburi de struguri etc). De asemenea, ar fi bine sa eviti sapunurile care usuca pielea si care indeparteaza uleiurile naturale secretate de piele. Opteaza pentru un gel de dus hidratant sau un ulei de baie.


Hipersalivitate


Compozitia si volumul de productie a salivei se modifica inca din prima luna de sarcina, insa aceasta schimbare incepe sa se simta mai mult din a doua luna. Mai mult decat atat, pot aparea si modificari de gust in gura, de cele mai multe ori din cauza greturilor.


Sete


Din cauza urinarilor dese, organismul are nevoie de mai multa apa, asa ca senzatia de sete este una absolut normala.  In plus, corpul tau are nevoie de mai multa apa pentru utilizeaza fluidele in complexul proces al formarii habitatului embrionului (care va incepe sa pluteasca intr-un mediu acvatic special numit lichid amniotic ).


Balonare si constipatie


Constipatia este cauzata de hormonii specifici sarcinii care  creeaza o stare de relaxare a tractului digestiv , in timp ce balonarea este cauzata de lupta pentr spatiu dintre intestine si uterul gravid. Pentru a preveni aceste doua probleme, asigura-te ca mananci in fiecare zi la ore fixe, ca eviti alimentele grase si bauturile care fermenteaza.


Arsuri gastrice


Din nou, hormonii sunt vinovati de aparitia arsurilor gastrice – acestia isi fac simtita prezenta la nivelul stomacului, provocand astfel o digestie lenta, ceea ce inseamna ca sucurile gastrice sunt mai abundente si produc senzatia de arsura in intestine.  Pentru a te feri de aceasta problema, evita sa mananci condimentat, evita mesele copioase, grasimile si prajelile.


Talia ingrosata


Desi nu este o modificare evidenta, cu siguranta vei simti ca talia ta s-a marit in momentul in care vrei sa inchei nasturii pantalonilor. Aceasta modificare este una absolut normala  deoarece organismul tau incearca sa faca loc bebelusului.


Secretii vaginale


In a doua luna de sarcina, secretiile vaginale isi schimba usor culoarea, vascozitatea si chiar abundenta. Nu este nevoie sa iti faci griji decat daca secretiile incep sa aiba un miros neplacut , moment in care trebuie sa anunti medicul.


Modificari ale embrionului


Daca la sfarsitul primei luni fetusul arata ca un mormoloc, din luna a doua, el incepe sa isi modifice forma si sa inceapa sa semene tot mai mult cu un pui de om.  Incepand cu a doua luna de sarcina, organele bebelusului incep sa functioneze – daca la inceputul lunii inima fetusului incepe sa bata, la sfarsitul celor 8 saptamani, inima este formata aproape in totalitate.


De asemenea, in luna a doua de sarcina, creierul bebelusului este dezvoltat, lucru dovedit de undele cerebrale inregistrate – capul fetusului este in aceasta perioada mai mare decat restul corpului deoarece creierul se dezvolta mai rapid decat celelalta organe. Tot in acest moment se formeaza degetele, urechile si ochii. In aceasta perioada,  pielea fetusului este transparenta, iar prin ea se vad vasele sanguine.

Citeste mai departe: a treia luna de sarcina.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele