Sarcina

#embrion #oboseala #gravida #sarcina

Prima luna de sarcina

Cele 9 luni de sarcina sunt printre cele mai frumoase perioade din viata unei femei, insa pentru cazul in care este prima sarcina, lucrurile pot fi usor terifiante pentru viitoarea mamica, avand in vedere ca nu stie la ce sa se astepte. Iata cateva informatii despre schimbarile prin care trece organismul tau in prima luna de sarcina.


Dezvoltarea embrionului


Din momentul in care spermatozoidul patrunde in ovul, incepe procesul de diviziune celulara, moment in care fatul incepe sa se dezvolte cu foarte mare viteza. La numai 10 zile de la fertilizare, ovulul ajunge in uter unde se fixeaza de peretele uterin, iar apoi copilului vor incepe sa i se dezvolte componentele care urmeaza mai tarziu sa fie inima, creierul si coloana vertebrala .


Din ovul se va forma usor si placenta , sacul amniotic si astfel lichidul amniotic.


Modificari ale corpului mamei


In primul rand, prima modificare este aceea ca organismul tau va produce mai mult progesteron decat in mod normal pentru a preveni aparitia mentruatiei, dar si pentru a mentine sarcina in perfecta siguranta. Ovarele sunt resposabile de producerea progesteonului, insa aceasta functie va fi transferata apoi placentei.


Tot in aceasta perioada, peretii interiori ai uterului incep sa se ingroase, iar fluxul de sange catre acestia se mareste, astfel incat sa fie suficient de puternici pentru a sustine si proteja ovulul.


Dureri la nivelul sanilor


Hormonii specifici sarcinii provoaca maturizarea glandelor mamare, ceea ce duce la sensibilitate si char dureri la nivelul sanilor. Sarcina este momentul in care glandele mamare ajung la maturitate (indiferent de varsta) , iar atat procesul cat si durerile sunt absolut normale, asa ca nu ai motive de ingrijorare.


Urinare frecventa


Ovulul va exercita presiune asupra uterului, ceea ce va mari frecventa cu care vei merge la toaleta. Mai mult decat atat, este foarte posibil sa te confrunti cu incontinenta urinara din cauza faptului ca greutatea crescuta a uterului va apasa peretele muscular pelvian, asadar incearca sa mergi la toatela exact atunci cand simti nevoia, fara sa amani momentul cu nici macar o clipa.


Oboseala


Din cauza faptului ca metabolismul tau functioneaza intr-un mod mai rapid si depune eforturi mari pentru ati proteja si dezvolta bebelusul, este foarte posibil ca in prima luna sa intampini dificultati in ceea ce priveste energia. Vei simti cu siguranta nevoia sa dormi mai des la praz, sa te culci mai devreme si sa te trezesti mai tarziu. Daca ai aceasta posibilitate, ofera-i corpului ceea ce iti cere si dormi atunci cand esti obosita.


Greturile matinale


Desi nu este obligatoriu sa le ai si tu, mai bine de 50% dintre femei se confrunta cu greturile de dimineata. Acesta este cel mai cunoscut simptom al sarcinii, iar daca il ai este destul de dificil sa il combati.


Greturile matinale sunt cauzate de de faptul ca la nivelul tractului digestiv apare o relaxare care produce o digestie lenesa si, astfel, greata si chiar voma.


Scaderea libidoului


Modificarile hormonale, teama de schimbare si oboseala iti vor afecta libidoul intr-un mod semnificativ in prima luna de sarcina, insa este foarte posibil sa iti revii din aceasta stare destul de repede. Important este sa ai un partener care sa te inteleaga si care sa nu te preseze.

Citeste mai departe: a doua luna de sarcina

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui: Ce influenta are echinoctiul de toamna asupra noastra

Expertul Acasa.ro Georgia Deaconu, Maestru Feng Shui

Pune o intrebare