Sanatate

#bronz #expunere soare #arsura solara #tratare arsura solara

Expertul Acasa.ro, dr Ioana Silvia Simian: Cum tratam arsura solara?

Arsura provocata de soare este o reactie inflamatorie superficiala, cauzata de radiatiile ultraviolete. Orice sursa de ultraviolete poate duce la arsura asemanatoare razelor soarelui, pe primul loc situandu-se solarul. Ea apare in general la trei-patru ore de la expunere. Bronzul, adica pigmentarea pielii are rol protector, dar pentru a ajunge la aceasta trebuie sa ne expunem soarelui, cu toate relele lui, complet nerecomandat.
 

Bronzul se obtine in doua etape, una imediata, innegrirea pielii fiind rezultatul distructiei/redistribuirii pigmentului existent (oxidarea melaninei). In general
acest bronz dispare rapid, in cateva zile. Pigmentarea de durata se obtine dupa o expunere la soare de cel putin trei zile, atunci cand se stimuleaza producerea de melanina. In timp se produc modificari la nivelul pielii, cu ingrosarea acesteia.

Pielea deschisa la culoare, cu pigment putin, care in mod normal are rol protector, se arde cel mai mult.

Partea benefica a expunerii la ultraviolete ramane producerea formei active a vitaminei D in piele, vitamina D3.

Cum se manifesta arsura solara?

Pielea devine de un rosu viu, asociind senzatie de durere, usturime si edem (umflare). In formele mai severe poate dezvolta vezicule in suprafata, care traduc arsura mai profunda. Asociat putem acuza dureri de cap, febra si frison, ameteli, greata cu varsatura. Descuamarea pielii apare la trei-patru  zile dupa expunerea la soare.

Care sunt factorii de risc?

Dintre razele soarelui, cel mai mare impact il au radiatiile UVB. UVA sunt raspunzatoare de innegrirea pielii.

Pielea deschisa la culoare se afla la risc. La fel si pielea cu un grad de hidratare crescut.

Pielea uscata se arde mai greu (asta explica de ce ne ardem uneori neuniform, acolo unde pielea e mai uscata ceva mai putin).

Zapada reflecta o mare parte din radiatii, mai mult de 80%, fata de nisip, care reflecta pe piele in jur de 15%. Stratul de ozon mai gros blocheaza mult mai bine ultravioletele fata de un strat de ozon diminuat. In zonele care se apropie de ecuator ne ardem mai usor. La fel, cu cat ne aflam la inaltime, cu atat straturile atmosferei absorb mai putin din radiatia ultravioleta.

Intervalul orar cuprins intre orele 10-16 are riscul cel mai mare de arsura solara.

Cum tratam arsura solara?

Functie de severitate o putem trata acasa, incercand sa amelioram manifestarile sau, daca aceasta este severa, ne adresam medicului.

1. Un prosop umezit in apa rece aplicat pe zona de arsura calmeaza; la fel si dusurile cu apa rece (nu foarte rece). Dupa ce ati iesit din dus, tamponati usor cu prosopul sau chiar renuntati la acesta lasand pielea umeda; evaporarea apei ajuta. Aplicati o crema intens hidratanta cand pielea este inca umeda.

2. Hidratati-va intens, band cat mai multa apa.

3. Puteti folosi o crema cu cortizon slab, aplicat in strat foarte subtire pe arsura.

4. Nu recurgeti la creme cu anestezic local, spray-uri, pe o piele si asa suferinda acestea pot determina eczeme de contact severe.

5. Antiinflamatoarele nesteroidiene (aspirina, ibuprofen), paracetamolul ajuta la reducerea edemului, senzatiei de usturime.

6. In cazuri severe, medicul va prescrie cortizon sistemic.

7. Purtati haine usoare, care sa nu irite pielea arsa. Acoperiti zona de arsura cu haine lejere, faceti tot posibilul ca aceasta sa fie ferita de razele soarelui.

8. Acordati mare atentie zonei de arsura, exista risc de infectie.

9. Nu aplicati parfumuri, creme cu parfum, uleiuri pe zona arsa; puteti dezvolta usor eczeme

10. Pe viitor respectati regulile stricte de fotoprotectie, evitati soarele in intervalul sau de maxim impact. Chiar daca suntem inchisi la piele si ne ardem greu, nu inseamna ca nu avem de suferit de la soare. Arsura solara este una dintre cele mai “blande” urmari pe care le lasa soarele pe noi, care nu ne pune viata in pericol. Dincolo de imbatranirea cutanata, ultravioletele sunt factorul major in dezvoltarea cancerului de piele.

 

Dr Ioana Silvia Simian – medic specialist dermatolog
Medicover Victoriei
- telefon: 021.98.96
Centrul Medical de Diagnostic si Tratament Dr Victor Babes - telefon: 021.317.95.03
E-mail: simian.ioana@gmail.com
facebook.com/pages/Ioana-Simian-dermatolog/

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  
  •   comentarii
Ioana Silvia Simian

Contacteaza-ne

Cauta-ti perechea