Romani de succes

#alimente vegane #inlocuire carne #alimente #sfaturi culinare

5 alimente cu care poti inlocui carnea

 

Carnea este o sursa importanta de proteine, dar nu este singura. Exista multe alte alimente care pot oferi aceleasi beneficii, fara a avea dezavantajele consumului excesiv de carne, cum ar fi riscul de boli cardiovasculare.

In randurile care urmeaza, iti vom prezenta cinci alimente vegetale care pot inlocui carnea cu succes, atat din punct de vedere nutritional, cat si gustativ. Fiecare dintre ele are un continut ridicat de proteine, fibre, vitamine si minerale. Se pot prepara in diferite moduri, pentru a satisface orice preferinta culinara. Daca vrei sa renunti la carne sau sa reduci consumul ei, aceste alimente sunt o alternativa sanatoasa si delicioasa.

1. Nautul

Nautul are un continut bogat de proteine, fibre, vitamine, minerale si antioxidanti, care il fac sa fie un aliment complet si nutritiv. O portie de 100 de grame de naut are 364 de calorii, 19 grame de proteine, 17 grame de fibre, 6,2 miligrame de fier, 115 miligrame de magneziu si 0,5 miligrame de vitamina B6.

Aceste valori il recomanda ca un substitut ideal pentru carne. Nautul poate fi consumat in diferite moduri, fiind un ingredient versatil si delicios. Poate fi fiert, copt, prajit, facut pasta, adaugat in salate, supe, tocane, chiftele sau burgeri vegetali.

2. Tempeh

Tempeh este un produs obtinut prin fermentarea boabelor de soia si este originar din Indonezia, unde este consumat de peste 7000 de ani. Are un gust complex, cu note de umami, ciuperci si nuci, o textura ferma si crocanta. Se poate prepara in diferite moduri, cum ar fi prajit, copt, fiert, facut pasta sau adaugat in diverse feluri de mancare, de la salate si supe, pana la burgeri si chiftele vegetale.

Tempeh este o sursa excelenta de proteine vegetale, care contin toti aminoacizii esentiali, la fel ca proteinele animale. O portie de 100 de grame de tempeh are 20 de grame de proteine, 12 grame de fibre si 222 de calorii. De asemenea, este bogat in vitamine, minerale si antioxidanti.

3. Seitan

Seitanul este un aliment pe baza de plante, care imita aspectul, textura si gustul carnii. Este fabricat din gluten de grau vital si mai este numit „carne de grau” sau „carne vegetariana”. Seitanul are un continut foarte ridicat de proteine, aproximativ 20 de grame la 100 de grame de produs, un continut scazut de carbohidrati, grasimi si calorii si este, de asemenea, bogat in fier, calciu, fosfor si magneziu.

Poate fi gatit la aburi, la cuptor, la tigaie sau la gratar si aromatizat cu diverse condimente si sosuri, ierburi sau marinade, pentru a-i conferi un gust mai savuros si mai variat. Seitanul poate fi folosit in loc de carne de porc, vita, pui, curcan sau chiar mezeluri, in feluri de mancare precum burgeri, chiftele, fripturi, kebab, gulas, stroganoff, cordon bleu sau chiar pizza.

4. Quinoa

Numele ei inseamna „mama tuturor cerealelor” in limba quechua si este considerata un aliment sacru de catre incasi. Quinoa nu este o cereala adevarata, ci face parte din aceeasi familie cu sfecla, spanacul si macrisul. Quinoa are un continut bogat de proteine care contin toti aminoacizii esentiali, la fel ca proteinele animale. O portie de 100 de grame de quinoa are 14 grame de proteine, 6 grame de fibre si 368 de calorii.

Quinoa poate fi consumata in diferite moduri, fiind un ingredient versatil si delicios. Poate fi fiarta, coapta, prajita, facuta pasta sau adaugata in salate, supe, tocane, burgeri sau chiftele vegetale. Are un gust placut si o textura crocanta.

5. Ciupercile

Ciupercile au un continut scazut de calorii si grasimi, dar sunt bogate in fibre, proteine, vitamine si minerale importante pentru sanatate. Mai mult, contin antioxidanti importanti, precum ergotioneina si glutationul, care pot proteja celulele creierului de stresul oxidativ si pot reduce riscul de boli neurodegenerative, precum Alzheimer si Parkinson.

Ciupercile pot fi consumate in diferite moduri, fiind un ingredient versatil si delicios. Pot fi fierte, coapte, prajite, facute pasta, adaugate in salate, supe, tocane, chiftele sau burgeri vegetali. Au un gust complex, cu note de umami, ciuperci si nuci, si o textura ferma si crocanta.

Exista destule alimente vegetale care pot inlocui carnea in dieta, oferind proteine, fibre si alti nutrienti esentiali pentru sanatate. Se pot prepara cu usurinta in diferite moduri, pentru a satisface orice preferinta culinara.

FOTO: Shutterstock.com

Advertorial

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Top

Cauta-ti perechea