Retete de Craciun

#preparare caltabos #caltabos

Cum sa prepari cel mai bun caltabos

Caltabosul este un preparat preferat de multi oameni in perioada Craciunului. Acesta este un adevarat deliciu, iar odata cu taierea porcilor, gospodinele il pregatesc pentru a-l pune pe masa de Craciun si Revelion. Vezi mai jos cum sa il pregatesti pentru a te bucura de un preparat delicios. 

Ingredientele necesare:

-un kilogram de ficat de porc

-un kilogram de carne de porc

-1,5 kg de slanina cu sorici

-750 grame slanina

-500 grame rinichi

-500 grame plamani si splina

-600 grame de picioare de porc sau rat si cap de porc

-150 grame de orez

-90 grame de sare neiodata

- 40 grame de piper negru macinat

-10 grame de nucsoara

-trei linguri de maghiran uscat

-50 grame de usturoi

-un kg de ceapa

-200 grame de untura

-750 ml zeama de cazan

- o lingura sare

 

Cum se prepara caltabosul

Din toate aceste ingrediente vei obtine cinci kilograme de caltabos. Sorteaza carnea si maruntaiele si pune-le la foc. Picioarele de porc au nevoie de 2-3 ore de fierbere, plamanii de 20 de minute. La final zeama nu se arunca deoarece poate fi folosita in compozitie si pentru fierbere. 

Ia un bol cu apa rece, adauga putin otet si pune rinichii taiati in doua. Plamanii, ficatul si splina se taie in bucati mari inainte de fierbere. Dupa ce s-au fiert scoate totul din tuci si pune-le intr-un vas la racit. Ia un vas curat, adauga zeama din tuci strecurata, completeaza cu 2-3 litri de apa calda, apoi pune vasul inapoi pe foc. Cand apa clocoteste se pun maruntaiele. Dupa 10 minute de fierbere, adauga ficatul, rinichii si splina si lasa la fiert in jur de 20 de minute. Este important de stiut ficatul fiert in exces se intareste, capata un gust amarui si isi schimba culoarea. 

Dupa ce totul s-a fiert si racit se toaca toata carnea, inclusiv organele, la masina de tocat. Curata usturoiul si zdrobeste-l, apoi adauga sarea si piperul, nucsoara si maghiranul. Framanta bine intreaga compozitie. Ceapa se toaca foarte marunt si se pune pe foc intr-o tigaie cu 2-- de grame de untura. Se lasa apoi la racit si se adauga peste carne. Adauga apoi cateva polonice din zeama din tuci. Compozitie se pune apoi in matele groase care trebuie curatate foarte bine inainte si lasate in apa cu otet pentru 30-50 de minute. 

Pune apoi caltabosii la fiert si inteapa-i astfel incat sa nu se umfle si sa plesneasca. Lasa-i la fiert pentru aproximativ 40-50 de minute, Dupa fierbere se spala cu apa rece si se lasa la racit pana a doua zi.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului