De mici suntem invatati sa respectam reguli de maniere pentru a castiga respectul celor din jur, in traducere libera ar fi "cei 7 ani de acasa". Mai tarziu, cand intram in volbura societatii, adaugam la cei 7 ani de acasa alte cateva reguli de bune maniere ce vor da eleganta prezentei noastre in orice cadru.
Exista o emancipare a purtarii si trebuie sa fim constienti de importanta ei. In jurul mesei au loc foarte multe intalniri si de aceea exista un set cu reguli de eticheta pe care trebuie sa-l avem tot timpul cu noi cand suntem prezenti la un mic dejun, pranz sau cina. Aceste reguli de eticheta nu fac decat sa mentina armonia in cadrul intalnirii, evitandu-se, astfel, tot felul de actiuni jenante pentru toti cei prezenti la masa. Pranz sau cina de afaceri, pranz sau cina cu prietenii sau partenerul de viata, pranz sau cina cu familia sau cunostinte straine, trebuie sa dam dovada de respect pentru tot ceea ce tine de acest cadru (ce este pe masa, cine este la masa).
40 reguli elementare de eticheta la masa
- Nu intarziati la masa.
- Nu puneti pe masa geanta, telefonul, hartiile sau dosarele, cheile, ochelarii sau alte lucruri.
- Luati servetul de pe masa, despaturiti-l si asezati-l in poala.
- Servetul se pastreaza in poala pe tot parcursul mesei.
- Daca parasiti masa pentru cateva clipe, lasati servetul pe scaun, la revenire se asaza in poala.
- Pastrati o tinuta eleganta in scaun, cu spatele cat mai drept.
- Folositi servetul pentru a tampona usor gura, nu stergeti apasat.
- Dupa terminarea mesei, lasati servetul pe masa in stanga farfuriei, neimpaturit.
- Cand mancati, incercati sa pastrati ritmul cu al celor de la masa.
- Tacamurile se folosesc de la exterior spre interior.
- Daca aveti dubii cum sa folositi tacamurile, asteptati pana cineva de la masa incepe sa manance si copiati discret ordinea. Stiati ca in India, Orientul Mijlociu si cateva regiuni din Africa nu trebuie sa folositi mana stanga la masa?
- Dupa ce ridicati un tacam, acesta se va aseza doar pe farfurie, nu va mai atinge masa.
- Taiati preparatele culinare pe masura ce mancati.
- Cand mancati, duceti tacamul la gura si nu invers.
- Daca doriti sa impartiti cu cineva un preparat culinar, cereti o farfurie in plus.
- Daca ati terminat de mancat, lasati tacamurile pe mijlocul farfuriei, furculita cu varful in sus si cutitul cu taisul spre furculita.
- Daca asezati tacamurile incrucisate inseamna ca mai doriti o portie din felul pe care tocmai l-ati terminat.
- Nu folositi tacamul pentru a face indicatii atunci cand purtati o discutie.
- La masa sunt asezate doua sau mai multe pahare in partea dreapta-sus a farfuriei: paharul de vin rosu - cupa mare, paharul de vin alb - cupa medie, paharul de sampanie sau pentru vinul desert si paharul de apa. Stiati ca in Marea Britanie ora ceaiului reprezinta cea mai importanta si copioasa masa din zi? Mesele principale din zi in Marea Britanie sunt: micul dejun, pranzul, ceaiul si gustarea de seara.
- Paharele de vin se prind de picior cand doriti sa serviti. Stiati ca in Georgia, la mesele traditionale, vinul se bea servit doar cu paine prajita?
- Pentru a da noroc paharele nu trebuie sa se atinga neaparat, fiind mai departe de ceilalti comeseni nu va ridicati si nu va intindeti pentru a ajunge la paharul lor. Priviti-i si salutati! Stiati ca in Coreea, la masa, tinerii trebuie sa-si acopere gura cand beau alcool in prezenta celor mai in varsta?
- Cand serviti bautura, lasati tacamul pe farfurie.
- Nu serviti bautura cu mancare in gura.
- Nu va imbatati la masa. Stiati ca in Italia nu trebuie sa comandati la masa cappuccino dupa ora 15:00?
- Nu incepeti sa mancati pana nu este toata lumea servita la masa.
- Pentru samburi si oase folositi discret mana (degetul mare cu cel aratator) pentru a lua dintre buze si asezati pe marginea farfuriei.
- Nu puneti sare in mancare inainte de a o gusta si incercati sa evitati aceasta nevoie daca cineva a gatit pentru dumneavoastra. Stiati ca in Italia nu trebuie sa cereti parmezan in plus pentru preparatele culinare daca acesta nu v-a fost oferit de la inceput?
- Nu suflati in mancare pentru a se raci!
- La masa nu se vorbeste cu gura plina, de aceea este indicat sa luati inghitituri mici din mancare pentru a putea termina repede si relua discutia.
- Daca serviti supa, nu ridicati bolul sau farfuria de pe masa, nu o inclinati si nu loviti cu lingura pentru a face galagie.
- Pentru fructele mari folositi cutitul si furculita. Stiati ca in Thailanda orezul trebuie mancat cu lingura?
- Nu muscati din paine, rupeti bucati mici si serviti cat puteti sa mestecati.
- Daca nu aveti farfuriuta pentru paine, asezati-o pe masa in partea stanga. Stiati ca in Franta nu este indicat sa consumati painea separat de preparatele culinare servite la masa?
- Daca nu va place un fel de mancare de la masa nu spuneti acest lucru, nu comentati despre preparatul culinar, ci pur si simplu nu il mancati.
- Nu fumati la masa.
- Nu purtati discutii pe subiecte politice, religioase, sexuale si orice alt subiect controversat.
- Acordati atentie in mod egal celor de langa tine. Stiati ca in Rusia este nepoliticos sa tineti mainile pe genunchi in timpul mesei?
- Nu suflati nasul, nu stranutati, nu va dati cu ruj si nu folositi oglinda la masa. Scuzati-va si faceti acest lucru la baie.
- Daca ati facut dumneavoastra invitatia la masa platiti nota de plata integral, daca intalnirea are loc dupa o decizie comuna, atunci nota de plata se imparte.
- Multumiti pentru masa gazdei, atunci cand este cazul.
Sper ca toate aceste lucruri sa va fie cu folos.
Pentru orice informatie ma puteti contacta:
Facebook: Szasz Sasha
E-mail andreea.oana.szasz@gmail.com
Tel: 0724442240
Site: latreimagari.ro