Tarta (din faina integrala 7 Spice) cu lemon curd sau tarta cu mousse de ciocolata este un desert sanatos si racoritor. De ce spun sanatos? Pentru ca am folosit faina integrala, pentru ca am pus putin zahar, lamaile din crema de lemon curd sunt pline de vitamine, iar ciocolata folosita in crema este din cea neagra/amaruie, cu cacao peste 70%.
Dar sa purcedem asadar la a va explica ce-am folosit pentru tarta mea si sper sa va placa si sa va inspire s-o incercati.
Timp de preparare: 45 de minute, daca crema de lamaie si ciocolata sunt facute mai devreme.
Portii: 10
Ingredinte pentru tarta cu lemon curd si/sau ciocolata:
Pentru blat:
- o cana aproape plina de faina integrala de grau (125 gr.);
- 50 gr. de unt;
- 1 ou;
- 2 linguri de zahar brun
- 1 lingurita de praf de copt (care se stinge cu putina zeama de lamaie).
Pentru crema de lamaie (lemon curd):
- coaja si sucul de la 5 lamai (4 daca sunt imense);
- 5 oua;
- 320 g zahar pudra;
- 250 g unt;
- 40 g amidon;
- o lingurita extract de vanilie (pus eventual in zaharul pudra).
Pentru Mousse-ul de ciocolata:
- 300 g ciocolat de menaj sau amaruie;
- jumatate de pachet de unt;
- 6 oua;
- coaja rasa de la o lamaie
- 2 pliculete de zahar vanilat.
Mod de preparare:
Se amesteca zaharul brun cu oul, apoi (separat) se dizolva praful de copt cu putina zeama de lamaie. Se adauga in oul cu zahar untul, apoi treptat făina, amestecand constant. Acum vine si momentul adugarii prafului de copt dizolvat. Aceasta compozitie va fi compacta dar usor lipicioasa.
Rasturnati-o pe un blat infainat si impartiti-o in cel putin doua bile maricele. Eu am folosit o bila pentru forma de tarta cu diametrul de 20 cm, iar cealalta bila am folosit-o (dupa ce am impartit-o ochiometric) pentru cele trei forme de tarte mici. Inainte de a potrivi cu degetele compozitia in formele de tarte, ungeti tavile cu unt topit, untura ori unt si faina. De data asta nu am folosit hartie de copt pentru ca se muleaza mai usor compozitia pe forma decat daca as fi pus hartie.
Introduceti tavile in cuptorul incins in prealabil pentru aproximativ 20 de minute la 180 de grade. (aici va orientatati fiecare, in functie de cuptorul avut). Este gata atunci cand aluatul s-a uscat, nu mai arata a coca.
Am scos blaturile usor din tava, le-am lasat putin la racit, am taiat cateva felii de banana (si lamaie, ca asa a vrut fiica-mea) si am turnat deasupra crema de lemon curd, despre care am scris cum se face aici.
Pe blaturile mici de tarta am pus mousse de ciocolata (varianta povestita dar si video a retetei o gasiti aici).
Toate blaturile de tarta le-am ornat dupa ce am pus crema - cu bucati de migdala si frunze de menta (din gradina proprie, de pe balcon). Apoi le-am lasat la rece pentru cateva ore, mai exact de seara pana dimineata.
Las mai jos imaginile sa va ajute in realizarea retetei si promit sa revin si cu varianta video.
Oana Grecea, Ganduri si Bucatareala
PS: Mai multe ganduri, impresii si sfaturi pe Facebook.