Litera I

#prospect #medicament

Invoril, comprimate

Prospect Invoril, comprimate

Ce este Invoril si pentru ce se utilizeaza

Indicatii

Invoril este indicat in:
- hipertensiune arteriala esentiala in toate stadiile evolutive;
- hipertensiune arteriala renovasculara (cu exceptia cazurilor de stenoza de artera renala bilaterala sau pe rinichi unic functional);
- insuficienta cardiaca congestiva (eventual in asociatie cu diuretice si digitalice); disfunctie ventriculara stanga sau dupa infarct miocardic acut.

Mod de administrare

Hipertensiune arteriala esentiala: initial 10-20 mg enalapril, in functie de gradul hipertensiunii arteriale, in priza unica, zilnic. in hipertensiunea arteriala usoara doza recomandata initial este de 10 mg enalapril in priza unica, zilnic. Pentru celelalte stadii ale hipertensiunii arteriale doza initiala recomandata este de 20 mg enalapril in priza unica, zilnic. Doza uzuala de intretinere este de 20 mg enalapril in priza unica, zilnic. Doza poate fi crescuta treptata in functie de raspunsul terapeutic, fara a depasi 40 mg enalapril pe zi. In conditiile asocierii cu diuretice si in hipertensiunea arteriala renovasculara doza recomandata initial este de 5 mg enalapril in priza unica, zilnic sau mai putin, ulterior doza poate fi crescuta treptat, in functie de raspunsul terapeutic; doza uzuala de intretinere este de 20 mg enalapril in priza unica, zilnic.
in insuficienta renala dozele se adapteaza in functie de clearance-ul creatininei.

Insuficienta renala usoara: Clearance-ul creatininei (ml/min):<80 >30 ml/min; Doza initiala (mg/zi): 5 - 10 mg

Insuficienta renala moderata
Clearance-ul creatininei (ml/min): <30 >10 ml/min; Doza initiala (mg/zi): 2,5 - 5 mg

Insuficienta renala severa si dializati
Clearance-ul creatininei (ml/min):10 ml/min; Doza initiala (mg/zi): 2,5 mg in zilele cu dializa*

*Enalaprilul este hemodializabil; in ziua hemodializei se va administra o doza de 2,5 mg enalapril, iar in zilele in care bolnavul nu este supus hemodializei doza va fi adaptata in functie de valorile tensiunii arteriale.

In insuficienta cardiaca: initial 2,5 mg enalapril pe zi in priza unica; daca este necesar doza poate fi marita treptat (in 2-4 saptamani); doza de intretinere recomandata este de 20 mg enalapril /zi, in 1-2 prize.

Comprimatele se administreaza oral indiferent de aportul concomitent de alimente.

Atentionari si precautii

Contraindicatii

- Hipersensibilitate la enalapril sau la oricare dintre excipientii produsului.
- Edem angioneurotic provocat de un inhibitor al enzimei de conversie sau angioedem idiopatic in antecedente.
- Sarcina si alaptare.

Precautii

Inhibitorii enzimei de conversie pot produce hiperpotasemie datorita scaderii secretiei de aldosteron; hiperpotasemia este favorizata de restrictia marcata de sodiu, insuficienta cardiaca, diabet zaharat si medicamente care favorizeaza retinerea de potasiu (vezi punctul Interactiuni.).

Hipotensiune simptomatica
Hipotensiunea arteriala simptomatica a fost rar intalnita la pacientii cu hipertensiune arteriala necomplicata. Este mai probabil ca hipotensiunea sa apara la pacientii hipertensivi tratati cu Invoril daca acestia prezinta hipovolemie, de exemplu prin tratament diuretic, regim hiposodat, dializa, diaree sau varsaturi.

La pacientii cu insuficienta cardiaca, cu sau fara insuficienta renala asociata, s-a observat aparitia hipotensiunii arteriale simptomatice. Aceasta este mai probabila in caz de insuficienta cardiaca avansata care necesita doze mari de diuretice de ansa si este insotita de hiponatremie si insuficienta renala.

La acesti pacienti tratamentul trebuie inceput sub supraveghere medicala si este necesara supravegherea stricta ori de cate ori este crescuta doza de Invoril sau de diuretice. Este necesara o supraveghere atenta si in cazul pacientilor cu cardiopatie ischemica sau afectiuni cerebrovasculare, la care o scadere exagerata a tensiunii arteriale poate duce la infarct miocardic sau accident vascular cerebral.

Daca apare hipotensiune arteriala, pacientul trebuie asezat in pozitie orizontala si, daca este necesar, se va administra o perfuzie intravenoasa cu solutie izotona de clorura de sodiu. Un raspuns hipotensiv tranzitor nu constituie o contraindicatie pentru continuarea tratamentului, care se poate face de obicei fara dificultate imediat ce tensiunea arteriala a crescut prin corectarea volemiei.

La unii pacienti cu insuficienta cardiaca care au tensiune arteriala normala sau scazuta, Invoril poate determina o scadere suplimentara a tensiunii arteriale sistemice. Acest efect este previzibil si de obicei nu reprezinta un motiv de intrerupere a tratamentului. Daca hipotensiunea arteriala devine simptomatica, poate fi necesara reducerea dozei si/sau intreruperea diureticului si/sau a tratamentului cu Invoril.

Stenoza aortica/Cardiomiopatie hipertrofica
La fel ca si in cazul altor vasodilatatoare, inhibitorii enzimei de conversie trebuie administrati cu prudenta la pacientii cu obstructie la nivelul camerei de ejectie a ventriculului stang.

Afectare renala
La unii pacienti cu stenoza bilaterala a arterelor renale sau stenoza arterei renale pe rinichi unic, se produc cresteri ale ureei si creatininei serice, de aceea inhibitorii enzimei de conversie sunt de regula contraindicati.

Atunci cand li s-a administrat Invoril concomitent cu un diuretic, unii pacienti fara nici o afectiune renala aparenta preexistenta au dezvoltat cresteri ale ureei si creatininei serice, de obicei minore si tranzitorii. In acest caz poate fi necesara reducerea dozei si/sau intreruperea diureticului si/sau a tratamentului cu Invoril.

Hipersensibilitate /Edem angioneurotic
La pacientii tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie, inclusiv Invoril, s-au raportat rare cazuri de edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui. Acestea pot sa apara in orice moment pe durata tratamentului. In astfel de cazuri, tratamentul cu Invoril va fi intrerupt imediat si se va asigura monitorizarea corespunzatoare pana la disparitia completa a simptomelor. In situatiile in care edemul s-a localizat la fata sau buze, fenomenele s-au remis de obicei fara tratament, desi antihistaminicele au fost utile pentru atenuarea simptomelor.

Edemul angioneurotic asociat cu edem laringian poate fi fatal. Cand sunt interesate limba, glota sau laringele, cu pericol de obstructie a cailor respiratorii, trebuie instituit prompt un tratament adecvat care poate include solutie de adrenalina 1:1000 injectata subcutanat (0,3 ml pana la 0,5 ml) si/sau masuri care sa asigure permeabilitatea cailor aeriene.

Pacientii cu antecedente de edem angioneurotic fara legatura cu tratamentul cu inhibitori ai enzimei de conversie pot prezenta un risc crescut de edem angioneurotic.

Reactii anafilactoide in timpul desensibilizarii fata de hymenoptere
Pacientii tratati cu inhibitori ai enzimei de conversie in timpul desensibilizarii fata de veninul de hymenoptere pot prezenta rareori reactii anafilactoide care pun viata in pericol. Aceste reactii pot fi evitate prin oprirea temporara a administrarii inhibitorilor de enzimei de conversie inaintea fiecarei desensibilizari.

Tuse
Inhibitorii enzimei de conversie pot produce tuse. in mod caracteristic tusea este neproductiva, persistenta si dispare la intreruperea tratamentului. La stabilirea diagnosticului diferential al tusei trebuie avuta in vedere si posibilitatea provocarii acesteia de catre inhibitorii enzimei de conversie.

Chirurgie/anestezie
La pacientii supusi unor interventii chirurgicale majore sau in timpul anesteziei cu agenti care produc hipotensiune arteriala, enalaprilul blocheaza formarea angiotensinei II secundara eliberarii compensatorii de renina. Daca apare hipotensiune arteriala si se considera ca este datorata acestui acestui mecanism, ea se poate corecta prin expansiune volemica.

Interactiuni medicamentoase

Tratamentul antihipertensiv
Folosirea Invoril impreuna cu alte medicamente antihipertensive are efect aditiv.

Potasiul seric
In studiile clinice, potasiul seric s-a mentinut de obicei in limite normale. La pacientii hipertensivi tratati cu Invoril in monoterapie timp de pana la 48 de saptamani s-a observat o crestere medie a potasiului seric de aproximativ 0,2 mEq/l. La pacientii tratati cu Invoril si un diuretic tiazidic, pierderea de potasiu datorata diureticului a fost de obicei atenuata de efectul enalaprilului.

Daca Invoril se administreaza concomitent cu un diuretic care determina pierdere de potasiu, hipopotasemia indusa de diuretic poate fi ameliorata.

Factorii de risc pentru aparitia hiperpotasemiei includ insuficienta renala, diabet zaharat si utilizare simultana a diureticelor care economisesc potasiu (de ex. spironolactona, triamteren sau amilorid), a suplimentelor de potasiu sau a substituentilor de sare de bucatarie care contin potasiu.

Folosirea suplimentelor de potasiu, a diureticelor care economisesc potasiu sau a substituentilor de sare de bucatarie care contin potasiu, mai ales la pacientii cu functie renala alterata, poate duce la cresterea semnificativa a potasiului seric.

Daca se considera indicata utilizarea concomitenta a agentilor mai sus mentionati, se impune prudenta la folosirea lor si monitorizarea frecventa a potasiului seric.

Litiul seric
Ca si in cazul altor medicamente care elimina sodiu, clearance-ul litiului poate fi redus. De aceea, in cazul in care se administreaza saruri de litiu, nivelul litiului seric trebuie monitorizat cu atentie.

Medicamente antiinflamatoare nesteroidiene
La unii pacienti cu functie renala afectata tratati cu medicamente antiinflamatoare nesteroidiene, coadministrarea cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina deteriorarea functiei renale. Acest efect este de obicei reversibil.

Atentionari speciale

La bolnavii cu insuficienta hepatica eficacitatea enalaprilului poate fi scazuta datorita incapacitatii de transformare metabolica in enalaprilat activ.
Hipotensiunea arteriala care urmeaza inceperii tratamentului cu inhibitori ai enzimei de conversie poate determina agravarea insuficientei renale.

La pacientii cu insuficienta renala poate fi necesara reducerea dozelor sau/si administrarea la intervale mai mari (vezi punctul Doze si mod de administrare). in aceasta situatie au fost semnalate cazuri de insuficienta renala acuta, obisnuit reversibila.

La pacientii dializati si tratati simultan cu un inhibitor al enzimei de conversie au fost raportate reactii anafilactoide mai ales cand se folosesc membrane de permeabilitate mare. La acesti pacienti se recomanda utilizarea altor tipuri de membrane de dializa sau a altor clase de agenti antihipertensivi.

Copii
Nu au fost stabilite siguranta si eficacitatea inhibitorilor enzimei de conversie la copii.

Sarcina si alaptarea

Nu se recomanda folosirea Invoril in sarcina. Daca in timpul tratamentului survine o sarcina trebuie intrerupta cat mai curand posibil administrarea de Invoril. Inhibitorii enzimei de conversie pot determina morbiditate si mortalitate fetala si neonatala atunci cand sunt administrati in timpul trimestrelor doi si trei de sarcina. Utilizarea inhibitorilor enzimei de conversie pe parcursul acestei perioade s-a insotit de afectare fetala si neonatala incluzand hipotensiune arteriala, insuficienta renala, hiperpotasemie si/sau hipoplazie craniana a nou-nascutului. S-a mai raportat oligohidramnios datorat probabil scaderii functiei renale fetale, care poate determina contracturi ale membrelor, deformari cranio-faciale si hipoplazie pulmonara. Daca se foloseste Invoril, pacienta trebuie informata asupra riscului potential pentru fat.
Aceste efecte adverse asupra embrionului si fatului nu sunt determinate probabil de expunerea la inhibitorii enzimei de conversie exclusiv in primul trimestru de sarcina.

Nou-nascutii ale caror mame au luat Invoril trebuie supravegheati indeaproape privitor la hipotensiune arteriala, oligurie si hiperpotasemie. Enalaprilul, care traverseaza placenta, este indepartat cu oarecare succes din circulatia neonatala prin dializa peritoneala, iar teoretic poate fi indepartat prin exsanguinotransfuzie.

Enalaprilul si enalaprilatul sunt secretati in laptele matern in cantitati foarte mici. in general, inhibitorii enzimei de conversie sunt contraindicati in timpul alaptarii.

Reactii adverse posibile

S-a demonstrat ca Invoril este in general bine suportat. in studiile clinice, incidenta globala a reactiilor adverse nu a fost mai mare la cei tratati cu Invoril comparativ cu cei carora li s-a administrat placebo. in cea mai mare parte, reactiile adverse au fost usoare si tranzitorii si nu au necesitat intreruperea tratamentului.

Reactiile adverse cel mai frecvent raportate au fost vertijul si cefaleea. La 2-3% dintre pacienti s-au raportat oboseala si astenie. Alte reactii adverse au aparut la mai putin de 2% dintre pacienti si au inclus: hipotensiune arteriala, hipotensiune ortostatica, sincopa, greata, diaree, crampe musculare, rash si tuse. Mai putin frecvent s-a raportat disfunctie renala, insuficienta renala si oligurie.

Hipersensibilitate / Edem angioneurotic
Rareori au fost raportate cazuri de edem angioneurotic al fetei, extremitatilor, buzelor, limbii, glotei si/sau laringelui.

Reactii adverse care au aparut foarte rar, fie pe parcursul studiilor clinice controlate, fie dupa comercializarea produsului, cuprind:

Tulburari cardiovasculare
Infarct miocardic sau accident vascular cerebral posibil secundar hipotensiunii arteriale marcate la pacientii cu risc mare, durere toracica, palpitatii, tulburari de ritm, angina pectorala, sindrom Raynaud.

Tulburari gastro-intestinale
Ileus, pancreatita, insuficienta hepatica, hepatita (hepatocelulara sau colestatica), icter, dureri abdominale, varsaturi, tulburari dispeptice, constipatie, anorexie, stomatita.

Tulburari neuropsihice
Depresie, confuzie, somnolenta, insomnie, nervozitate, parestezii, vertij, anomalii ale perioadei de vis.

Tulburari respiratorii
Infiltrate pulmonare, bronhospasm/astm, dispnee, rinoree, faringite si disfonie.

Manifestari dermatologice
Transpiratii abundente, eritem multiform, dermatita exfoliativa, sindrom Stevens-Johnson, necroliza epidermica toxica, pemfigus, prurit, urticarie, alopecie.

Altele
Impotenta, bufeuri, modificarii ale sensibilitatii gustative, tinitus, glosita, vedere neclara.
S-a raportat un complex de simptome care poate include: febra, serozita, vasculita, mialgii/miozita, artralgii/artrita, anticorpi antinucleari prezenti, VSH crescut, eozinofilie si leucocitoza. Pot sa apara rash, fotosensibilitate sau alte manifestari dermatologice.

Modificari ale testelor de laborator
Administrarea de Invoril a fost insotita rareori de modificari cu importanta clinica ale parametrilor standard de laborator. Au fost observate cresteri ale ureei sanguine si ale creatininei serice, precum si cresteri ale enzimelor hepatice si/sau bilirubinei serice, hiperpotasemie si hiponatremie. Acestea sunt de obicei reversibile la intreruperea tratamentului cu Invoril. Au fost raportate scaderi ale hemoglobinei si hematocritului.

De la introducerea in terapeutica, s-a raportat un numar redus de cazuri de neutropenie, trombocitopenie, depresie a maduvei hematogene si agranulocitoza; relatia de cauzalitate cu Invoril nu a putut fi exclusa.

Supradozaj

Exista putine date disponibile in ceea ce priveste supradozajul la om. Simptomele cele mai importante care au fost raportate pana in prezent, sunt hipotensiune arteriala marcata care apare la aproximativ 6 ore de la administrarea comprimatelor si stupor. Dupa ingestia a 300 mg, respectiv 440 mg enalapril s-au inregistrat concentratii ale enalaprilatului seric de 100, respectiv de 200 de ori mai mari decat cele observate dupa administrarea dozelor terapeutice.

Tratamentul recomandat in supradozaj este perfuzie intravenoasa de solutie salina izotona. Poate fi benefica administrarea unei perfuzii cu angiotensina II in cazul in care aceasta este disponibila. Daca ingestia este recenta se provoaca varsatura. Enalaprilatul poate fi indepartat din circulatie prin hemodializa.

Cum se pastreaza Invoril

A nu se utiliza dupa data de expirare inscrisa pe ambalaj.
A se pastra la temperaturi sub 25 grade Celsius, in ambalajul original.
A nu se lasa la indemana copiilor.

Informatii suplimentare

Compozitie

Invoril 5 mg
Un comprimat contine maleat de enalapril 5 mg si excipienti: lactoza, celuloza microcristalina, acid maleic, stearat de zinc, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc.

Invoril 10 mg
Un comprimat contine maleat de enalapril 10 mg si excipienti: lactoza, celuloza microcristalina, acid maleic, stearat de zinc, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal, talc, lac Sunset Yellow CI-15985 (E 110).

Invoril 20 mg
Un comprimat contine maleat de enalapril 20 mg si excipienti: lactoza, celuloza microcristalina, acid maleic, stearat de zinc, croscarmeloza sodica, dioxid de siliciu coloidal anhidru, talc, oxid galben de fer (E 172).

Ambalaj

Cutie cu 2 folii a cate 10 comprimate.

Fabricant

Ranbaxy Laboratories Limited, India

Detinatorul autorizatiei de punere pe piata

Invoril 5 mg
Invoril 10 mg
Ranbaxy Laboratories Limited
Industrial Area, 3-Dewas-455 001, Madhya Pradesh, India

Invoril 20 mg
S.C. Terapia S.A.
Str. Fabricii nr. 124, Cluj Napoca, Romania
Data ultimei verificari a prospectului
Decembrie, 2006

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion: Diabetul si terapia cu insulina la feline

Expertul Acasa.ro, dr Nicoleta Simion, medic veterinar

Pune o intrebare