Oscar

#film #actori #nominalizari #oscar 2010

Oscar 2010: Batalia pentru "Cel mai bun actor in rol principal"

Mai este mai putin de o luna pana cea de-a 82-a editie a premiilor Oscar. In istoria de 81 de ani a premiilor recordul de nominalizari la categoria “Cel mai bun actor in rol principal” este detinut de doi actori, Laurence Oliver si Spencer Tracey, care au in palmares cate noua nominalizari.  

Jeff Bridges , George Clooney, Colin Firth, Morgan Freeman si Jeremy Renner sunt cei care isi disputa in 2010 trofeul acestei categorii.

Jeff Bridges

Jeff Bridges joaca in Crazy Heart rolul lui Bad Blake, un batran si falit cantaret de muzica country, cu prea multe casatorii esuate la bord si mult prea multi kilometri pe drumurile Americii pe care i-a inecat de-alungul timpului in litri de alcool. 

In cei patruzeci de ani de cariera cinematografica Jeff Bridges nu a avut noroc de premii Oscar. Desi a primit pana acum 5 nominalizari la cel mai ravnit trofeu din industria cinematografica, Bridges nu a castigat deocamdata niciunul.
 
Anul acesta pare sa fie insa favorit, mai ales ca a castigat deja un Glob de Aur si un premiu SAG (oferit de sindicatul actorilor din America) pentru performanta din Crazy Heart.


In Up in The Air George Clooney a primit un rol principal ingrat. Este Ryan Bingham, un om care strabate America in lung si-n lat pentru a-i anunta pe angajatii diferitelor firme ca sunt concediati.

George Clooney
Din cele trei nominalizari cu care se poate lauda pana in prezent (o excludem pe cea din Up in The Air), Clooney a impuscat un premiu Oscar pentru cel mai bun rol actor in rol secundar pentru prestatia sa din Syriana, un thriller politic ce ne prezinta o parte importanta din industria mondiala, de la brokerii din Washington, pana la  oamenii ce muncesc pe plaformele petroliere din Irak.


Gratie rolului lui George, Colin Firth intra pentru prima oara in carti in cursa pentru Oscaruri. George din A Single Man este un profesor de engleza care incearca sa-si reface viata in tumultosul Los Angeles dupa disparitia brusca si sfasietoare a partenerului de viata.

Colin Firth
Daca se va intampla ca A Single Man sa ruleze si la noi, veti avea ocazia sa-l descoperiti in film si pe modelul Jon Kortajarena, cel despre care se spune ca este noua cucerire a Madonnei. Kortajarena are o aparitie scurta, jucandu-l pe Carlos, o cocota masculina care ii face avansuri lui Colin Firth. Pentru rolul din drama regizata de Tom Ford, Firth a fost distins anul trecut cu o Coppa Volpi la Festivalul de Film de la Venezia.


Morgan Freeman straluceste inca o data in Invictus, gratie unuia dintre cele mai interesante roluri de care a avut parte pana acum. 
 
Morgan Freeman
Freeman il joaca pe nimeni altul decat Nelson Mandela , primul presedinte de culoare al Africii de Sud. 

Morgan Freeman a mai castigat un premiu Oscar pentru cel mai bun actor in rol secundar, in filmul Million Dollar Baby. Coincidenta face ca atat Billion Dollar Baby, cat si Invictus, sa fie aiba parte de acelasi regizor, Clint Eastwood


Jeremy Renner, un nume nu prea cunoscut la Hollywood, joaca in drama de razboi The Hurt Locker rolul lui James, un sergent care coordoneaza o echipa de genisti in timpul razboiului din Irak.

Jeremy Renner
Desi, are are in CV peste 13 premii castigate, Renner nu a avut parte pana acum de distinctii importante, fiind pentru prima oara cand actorul este nominalizat la Oscar.
 
Gala de decernare a premiilor Oscar va avea loc pe 7 martie, iar la categoria “cel mai bun actor in rol principal” favoritii sunt Jeff Bridges si Colin Firth.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele