Oscar

#oscar 2010 #cine #academia

Oscar 2010: Pe cine a uitat Academia anul acesta?

Nominalizarile la cea de-a 82-a editie a premiilor Oscar au fost anuntate pe 2 februarie, insa memebrii Academiei Americane de Film au uitat cu totul de cativa actori, actrite sau filme care, spun criticii, ar fi trebuit sa se regaseasca pe lista nominalizatilor.

Comedia romantica (500) Days of Summer, actrita Julianne Moore sau regizorul Clint Eastwood sunt doar cativa dintre cei ignorati anul acesta de Academia Americana de Film .

Filmele care nu au ajuns la Oscar 2010

Unul dintre cele mai bune filme lansate in SUA in 2009 a fost comedia romantica (500) Days of Summer despre un tanar (Joseph Gordon-Levitt) care se indragosteste de o fata (Zooey Deschanel) ce nu crede in iubire. Pelicula a fost trecuta cu vederea de Academie, desi primise doua nominalizari la premiile Golden Globes (cel mai bun film comedie sau musical, cel mai bun actor in rol principal) si alte cateva premii pentru scenariul original (un trofeu Satellite si un premiu acordat de WGA – Sindicatul Scenaristilor din America) sau regia semnata de Marc Webb.

Chiar daca la Oscarurile de anul acesta, categoria “cel mai bun film” include zece pelicule nominalizate, (500) Days of Summer, despre care criticii afirma ca ar fi trebuit nominalizat cel putin pentru scenariu, nu a reusit sa-i convinga pe membrii Academiei ca ar merita sa intre in cursa pentru Oscar.

500 days of summer

Comedia The Hangover, un alt succes de box-office al anului trecut si castigator al unui Glob de Aur pentru “cel mai bun film comedie sau musical” nu a primit nicio nominalizare la premiile Oscar. Totusi, asta nu e o mare surpriza, avand in vedere ca membrii votanti ai Academiei, se stie, nu agreeaza comediile.

the hangover

Filmul de animatie japonez Ponyo, in regia faimosului Hayao Miyazaki nu a primit nici vreo nominalizare la premiile Oscar 2010, desi criticii il dadeau ca fiind sigur pe lista productiilor nominalizate. Academia a preferat sa nominalizeze in schimb The Princess and the Frog de la Disney.

ponyo

2012 nu este, cu siguranta, unul dintre cele mai bune filme din 2009 (in ciuda succesului de box-office), dar efectele speciale la care Roland Emmerich apeleaza ca sa distruga planeta erau un motiv cat se poate de serios ca filmul sa se regaseasca pe lista nominalizatilor la categoriile de efecte speciale sau imagine alaturi de S.F.-uri precum Star Trek sau District 9.

2012

Si pentru ca tot am amintit de Star Trek, filmul regizat de J.J. Abrams, desi nominalizat la patru categorii (efecte vizuale, machiaj, sunet si montaj de sunet) nu a reusit sa ajunga si pe lista celor mai bune zece filme alese de Academie sa lupte pentru o statueta. Criticii de film se asteptau ca Star Trek sa figureze prin nominalizatii la “cel mai bun film”, insa Academia nu a fost de aceeasi parere.

star trek

Actori si actrite uitati de Academie in 2010

Faptul ca Tobey Maguire a slabit aproape 20 de kilograme pentru a interpreta rolul soldatului intors acasa de pe frontul din Irak, Sam Cahill, in drama Brothers si a fost nominalizat la Globurile de Aur pentru prestatia sa, nu a contat deloc in ochii membrilor Academiei Americane. Pacat! Mai ales ca Maguire, spun criticii, face cel mai bun rol din cariera sa de pana acum.

maguire

Cea mai mare surpriza pe care au adus-o nominalizarile la Oscar in acest an a fost includerea pe lista celor cinci actrite nominalizate pentru “cel mai bun rol secundar” a lui Maggie Gyllanhaal pentru rolul din Crazy Heart. Gyllenhaal nu fost nominalizata pana acum la niciun premiu pentru partitura din Crazy Heart, iar prezenta ei pe lista Oscarurilor a insemnat eliminarea lui Julianne Moore, nominalizata la Globurile de Aur pentru rolul din A Single Man. Presa, de altfel, dadea ca sigura nominalizare lui Moore la Oscar, mai ales ca actrita fusese atat de laudata de critici.

julianne moore

Actrita britanica Emily Blunt, pe care de vineri o puteti vedea pe ecranele noastre in productia The Wolfman, ar fi putut si ea sa primeasca o nominalizare pentru The Young Victoria, rol ce i-a adus apreciere din partea Asociatiei Presei Straine de la Hollywood care a nominalizat-o la Globurile de Aur.

emily blunt

Un alt “uitat” de Academiei este si Robert Downey Jr, castigator anul acesta al unui Glob de Aur pentru interpretarea sa din Sherlock Holmes. Actorul a mai fost nominalizat la Oscar in 1992 pentru Chaplin si in 2008 pentru Tropic Thunder, dar nu a castigat niciodata statueta.

robert downey jr

Nici Alfred Molina nu s-a aflat printre preferatii Oscarurilor 2010, desi actorul britanic a impresionat criticii cu rolul sau din drama An Education. Totusi, Molina a primit numeroase alte nominalizari pentru acelasi rol, inclusiv la Premiile BAFTA acordate de Academia Britanica de Film.

alfred molina

Clint Eastwood rateaza si in acest an nominalizarea la categoria “cel mai bun regizor” la care ar fi putut concura, e adevarat, fara prea mari sanse (lupta se va da intre James Cameron si Kathryn Bigelow), cu Invictus. Dar, veteranul regizor a avut aceeasi soarta si anul trecut cu Gran Torino. Totusi, Invictus are doua nominalizari la premiile Oscar: cel mai bun actor in rol secundar (Matt Damon) si cel mai bun actor in rol principal (Morgan Freeman).

clint eastwood

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele