Terapii alternative

#conjunctivita #ochi #boala #alergie #bacterie #virus

Cum se trateaza conjunctivita

Afectiune frecventa a ochilor, nu produce complicatii daca este tratata la timp, insa daca recidiveaza poate cauza chiar pierderea vederii. Conjunctivita se manifesta prin inflamarea, infectia sau iritarea conjunctivei, un tesut transparent care acopera partea alba a ochiului si fata interna a pleoapelor.

Nu se poate vorbi de conjunctivita la singular, ci de conjunctivite. Aceasta afectiune poate avea mai multe origini:

  • Poate fi provocata de bacterii sau virusi extrem de variati, precum cel al herpesului, al rujeolei sau al varicelei;
  • Poate rezulta in urma unei alergii la polen, parul de animale, praf, produse de machiaj , dupa purtarea lentilelor de contact.

Simptomele conjunctivitei

In urma imbolnavirii, ochiul afectat devine rosu, lacrimeaza, nu suporta lumina soarelui si se instaleaza senzatia de nisip in ochi. Aceasta senzatie este adesea insotita de durere, uneori chiar de inflamatia ochiului. Vederea persoanei bolnave poate fi usor afectata. Dimineata, in momentul trezirii, pleoapele sunt adesea „lipite” din cauza secretiilor abundente din timpul noptii.

In functie de originea bolii, pot aparea simptome diferite. O conjunctivita de origine bacteriana este responsabila de o secretie cu puroi. Conjunctivita virala nu este insotita de secretii puternice, insa afecteaza adesea ambii ochi, care lacrimeaza frecvent si devin rosii si sensibili la lumina. Copiii mici care sufera de conjunctivita prezinta febra sau simptome similare rinofaringitei (nas care curge, gat iritat etc).

Conjunctivita alergica survine in general in momentul in care exista foarte multi factori alergeni (primavara si toamna in special) in aer. Aceasta este caracterizata de simptomele clasice precum ochi rosii, lacrimare frecventa, sensibilitate la lumina puternica, dar si de intepaturi oculare.

Cum sa eviti imbolnavirea

Conjunctivita este o boala extrem de contagioasa indiferent de origine. Pentru a evita sa ii contaminezi pe cei din jur, se impun cateva precautii:

  • Evita sa-ti atingi ochii, daca este necesar foloseste o batista de unica folosinta ;
  • Spala-te cat mai des pe maini, cu apa calda si sapun;
  • Nu folosi in comun cu membrii familiei produsele de igiena;
  • Spala lenjeriile de pat, prosoapele, chiar si hainele la o temperatura ridicata si usuca-le in interior, deoarece virusii se pot transmite prin obiectele contaminate.

Tratament diferentiat in functie de cazuistica

Conjunctivita bacteriana se vindeca adesea in cateva zile dupa aplicarea unui colir antibiotic . Este necesar sa se faca aceste spalaturi de 4-6 ori pe zi.

Conjunctivita de origine virala se trateaza cu o solutie antiseptica, care se aplica de mai multe ori pe zi, pentru a decontamina ochiul. De asemenea, se recomanda adesea si produse anti-inflamatorii pentru a scapa de jena neplacuta din ochi.

Tratamentul conjunctivitei alergice este adesea mult mai delicat. In primul rand, medicul iti va recomanda sa renunti la produsul cu potential alergen pe toata durata tratamentului pentru a evita riscul suprainfectiei. De asemenea, dupa ce medicul va stabili care a fost alergenul vinovat iti va recomanda un colir antihistaminic pe care sa-l folosesti de cateva ori pe zi pentru a indeparta simptomele.

In toate ce cele trei cazuri, este indicat sa respecti intreaga durata a tratamentului, pentru ca boala sa nu recidiveze.

Consulta medicul de la primele simptome

Daca nu este tratata corespunzator, conjunctivita se poate complica prin afectarea corneei, membrana fina transparenta care acopera ochiul. Durerea devine atunci mai acuta si vederea poate fi perturbata.

Inca de la primele simptome este indispensabil sa consulti un oftalmolog . Specialistul va consulta amanuntit ochiul, inainte de a determina originea bolii. Acesta iti va recomanda sa iti cureti ochiul de mai multe ori pe zi cu ajutorul unei comprese sterile imbibate in ser fiziologic. Acesta permite diluarea puroiului si eliminarea germenilor, pentru a intari actiunea tratamentului.

Nu incerca sa-ti tratezi acasa ochiul cu diverse solutii, pentru ca risti sa-ti agravezi afectiunea si sa ramai chiar cu sechele.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: 5 beneficii ale MUSTULUI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare