Terapii alternative

#efecte ora de iarna #cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna #ora de iarna

Cum ne afecteaza trecerea la ora de iarna

Efectele trecerii la ora oficiala de iarna asupra organismului uman sunt de scurta durata, iar specialistii recomanda sa ne bucuram de ora in plus de somn de la finalul lunii octombrie. Bucuria somnului prelungit dispare insa in cateva zile.

Schimbarea orei a avut loc pentru prima ora in Germania, in anul 1915, iar in scurt timp a fost adoptata de Marea Britanie si Canada si in cele din urma de majoritatea statelor din Europa.

Deoarece soarele deja straluceste pe cer la ora cand multe persoane inca dorm, s-a stabilit ca lumina soarelui putea fi folosita mult mai bine in timpul zilei. Solutia era schimbarea orei atat primavara, cat si toamna. Acest lucru ii forta pe oameni sa se trezeasca mai devreme si sa isi inceapa ziua de munca mai repede.

Atunci cand zilele deveneau mai scurte in sezonul rece, s-a stabilit schimbarea ceasului cu o ora inapoi, astfel incat dimineata sa fie mai multa lumina, necesara pentru activitatile de la inceputul zilei.

Efectele trecerii la ora de iarna, de scurta durata

Specialistii sunt de parere ca efectele trecerii la ora de iarna nu dureaza foarte mult si in cateva zile vom uita de somnul odihnitor pe care l-am avut in weekend. Schimbarea orei de doua ori pe an are un impact scazut asupra ceasului biologic uman.

Efectele pot fi insa diferite de la persoana la persoana, deoarece si ceasul biologic este diferit. Unele persoane mai sensibile pot simti aceasta schimbare chiar si cateva saptamani, in timp ce altele se obisnuiesc rapid cu decalajul orar.

Copiii sunt cel mai putin afectati de aceasta schimbare, deoarece ceasul lor biologic este mai flexibil decat al adultilor. Insa, in cateva zile, toata lumea se acomodeaza cu aceasta schimbare de ora.

Ora de iarna si efectele asupra sanatatii organismului uman

Trecerea la ora de iarna, care are loc in ultima duminica din luna octombrie, anunta sosirea temperaturilor scazute de iarna. O data cu aceasta schimbare, organismul primeste in plus o ora de somn, care are insa efecte de scurta durata.

Numeroase studii arata ca in ziua de luni imediat urmatoare dupa trecerea la ora de iarna, incidenta atacurilor de cord este mai mica. Trecerea la ora de iarna ofera un mic avantaj persoanelor care au probleme cu somnul. Insa, pe masura ce organismul se obisnuieste cu noul program, calitatea somnului scade, fenomen care se accentueaza odata cu instalarea iernii.

Specialistii sunt de parere ca pe masura de noaptea devine mai lunga, ne culcam mai devreme si ne trezim mai tarziu, ceea ce da peste cap programul obisnuit.

In plus, in sezonul rece, atunci cand zilele devin din ce in ce mai scurte, sunt mult mai des intalnite cazurile de depresie sezoniera, cauzate de lipsa luminii. Lumina soarelui ajuta la fixarea in organism a vitaminei D, care are un rol important. Pentru a preveni depresia, specialistii recomanda plimbarile dese in aer liber, la amiaza, atunci cand soarele straluceste.

Schimbarea orei poate avea efecte negative si asupra celor care lucreaza in ture, deoarece ritmul circadian al organismului este sever afectat timp de cateva saptamani. In plus, eficienta este mult redusa.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din naturist

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Feniculul previne cancerul. Descopera-i toate beneficiile!

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Adevarul despre MURATURI

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare