Nasterea

# costuri crestere copil # copil romania #scadere natalitate #crestere copil #romania

Este tot mai greu sa cresti un copil in Romania! Natalitatea este in scadere din lipsa banilor

Natalitatea este intr-o continua scadere in Romania, iar unul dintre principalele motive este lipsa banilor. Cresterea unui copil implica costuri tot mai mari pentru familie.

Potrivit datelor oferite de INS, in prima jumatate a anului 2023 s-au nascut putin peste 73.000 de copii in Romania, aceasta fiind cel mai mic numar de copii nascuti in ultimii 145 de ani.

In aceste conditii, un site de parenting din Romania a calculat care este costul real al cresterii unui copil, in Romania.  

Astfel, site-ul ClubulCopiilor.ro a determinat care este costul minim necesar pentru cresterea unui copil in Romania, de la nastere, pana la varsta de 19 ani (varsta la care copiii termina liceul). Costul este evaluat pentru familiile care traiesc in mediul urban.

Astfel, potrivit sursei citate, costul total pentru cresterea unui copil in 2024 este estimat la putin peste 594.000 de lei pentru primul copil si 418.000 de lei pentru cel de-al doilea copil. In aceste conditii, parintii care au sau isi doresc doi copii, trebuie sa dispuna de cel putin un milion de lei, pana cand acestia termina liceul. 

Primul copil 594.000 lei – asta inseamna un cost de aproximativ 2.605 lei pe luna
Al doilea copil 418.000 de lei  – asta inseamna un cost de aproximativ 1.833 de lei pe luna.

Astfel, parintii trebuie sa aiba un venit cel putin dublu fata de costul de crestere al unui copil, pentru a se putea descurca de pe o luna pe alta. Daca mai au si rate la banca pentru apartament, acestia trebuie sa aiba un venit, cel putin triplu, pentru a se putea descurca.

Asta, in conditiile in care, in Romania, salariul minim este de 3300 lei brut si 2079 de lei, net.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Sfatul expertului

Sfatul expertului