IT & C

Vitaminele cresc riscul mortii premature

Cercetatorii danezi au descoperit ca banalele vitamine pe care milioane de oameni din intreaga lume le iau zi de zi pentru a-si imbunatati starea de sanatate nu numai ca nu au efectele scontate dar pot provoca chiar moarte prematura.

Cercetarile arata ca oamenii sanatosi care iau vitamine antioxidante, incluzand aici vitaminele A si E, pentru a incerca sa evite dezvoltarea unui posibil cancer interfereaza cu sistemele imunitare naturale dezoltate de corpurile lor, crescand riscul mortii premature cu pana la 16%.

Daily Telegraph informeaza ca oamenii de stiinta de la Universitatea din Copenhaga, Danemarca, au realizat o suita de studii plecand de la datele oferite de circa 230.000 de oameni sanatosi care luau vitamine antioxidante, descoperind ca nu exista nicio dovada ca acestea ar imbunatati starea de sanatate, dar ca in unele cazuri au dus la o moarte prematura.

Cercetatorii danezi au analizat numai vitaminele care contin elemente sintetice si nu cele intalnite in mod natural in fructe sau legume. Au descoperit ca vitaminele A cresteau riscul mortii premature prin slabirea sistemului imunitar cu pana la 16%. Vitaminele cu betacaroten cresc riscul mortii cu pana la 7%, iar vitaminele E cu pana la 4%.

In ceea ce priveste vitamina C, cercetarea nu a gasit vreun efect daunator, dar nici vreo evidenta ca ar imbunatati starea de sanatate, prin evitarea racelilor. Lucru cu atat mai tulburator, cu cat milioane de oameni din intreaga lume iau vitamina C.

Unul dintre principalii cercetatori, Goran Bjelakovic, intareste aceste concluzii spunand ca “Nu am putut gasi nicio evidenta care sa sustina faptul ca vitaminele antioxidant reduc riscul de a muri prematur la oamenii sanatosi sau pacientii cu diferite boli”.

Din contra, oamenii supusi cercetarilor au aratat ingrijoratoare tendinte de a-si slabi sistemul imunitar incercand sa previna o boala in mod artificial.

Cu toate acestea, unii dintre specialististii companiilor producatoare de vitamine, precum Patrick Holford de la compania Biocare, spun ca vitaminele nu trebuie luate cu speranta de a produce minuni, ele facandu-si efectul numai daca sunt administrate ducand o viata sanatoasa in general.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele