IT & C

Universul este mult mai stralucitor decat pare

O echipa internationala de cercetatori, din care face parte si cunoscutul astrofizician roman Cristina C. Popescu de la Universitatea Central Lancashire (Marea Britanie), a descoperit ca Universul este mult mai stralucitor decat se stia pana acum.

Descoperirea ar putea duce la o reevaluare radicala nu numai a imaginilor pe care le avem despre cele mai indepartate galaxii, ci si asupra nasterii lor. In acest caz, ne informeaza Daily Telegraph, nu numai ca cele mai indepartate galaxii sunt mai stralucitoare, dar ele sunt si mai mari decat se credea pana acum.
Majoritatea imaginilor cosmice pe care le detinem au fost facute cu ajutorul telescopului spatial Hubble, dar potrivit noilor descoperiri – care arata ca o mica parte a materiei din univers, in jur de 0.01% din materia normala, da nastere unei pulberi care ne impiedica sa vedem totul precum o pereche de ochelari cosmici – aceste imagini vor trebui reevaluate.

Implicatiile acestei descoperiri ar trebui sa ne sperie, spune profesorul Simon Driver de la Universitatea St. Andrews, care a facut parte din echipa internationala de cercetatori, intrucat intelegerea faptului ca galaxiile sunt mai luminoase si mai mari decat s-a crezut poate avea un efect si asupra cunoasterii modului in care ele s-au nascut.

In mod surprinzator, majoritatea cercetatorilor au ignorat pana acum efectul pe care acest nor de pulbere cosmica l-ar putea avea asupra observatiilor. Profesorul Driver spune, astfel, ca “Multe concluzii vor trebui reevaluate, mai ales asupra evolutiei galaxiilor.

Pentru aproape doua decenii ne-am intrebat daca lumina pe care o percepem de la cele mai indepartate galaxii ne reda intreaga realitate sau nu. Nu o reda! De fapt, numai jumatate din energia produsa de stele ajunge la telescoapele noastre in mod direct, restul fiind blocat de grauntele pulberii”.

Pulberea cosmica absoarbe lumina stelelor si o reemite, facand pulberea sa straluceasca. Astronomii stiau si pana acum ca modelele existente nu erau corecte pentru ca energia filtrata de pulberea stralucitoare parea sa fie mai mare decat energia totala emisa de stele.

Echipa condusa de profesorul Driver a combinat un model inovativ al distributiei pulberii in galaxii realizat de catre astrofizicianul roman Cristina Popescu de la Universitatea Central Lancashire si profesorul Richard Tuffs de la Institutul Max Planck pentru Fizica Nucleara, cu datele furnizate de un catalog al galaxiilor Millennium, care contine circa 10.000 de galaxii.

Principalul test pe care noul model trebuia sa-l treaca privea egalitatea dintre lumina filtrata de pulberea cosmica cu cea emisa de stele. Si, cum cifrele s-au potrivit perfect, profesorul Driver trage concluzia ca “Inca nu suntem capabili sa observam Universul in intreaga sa maretie; cu toate acestea, intelegem mai bine acum efectele pe care aceasta pulbere o are asupra observatiilor stiintifice”.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele