IT & C

Gaurile negre nu sunt chiar atat de negre

Teoria conventionala asupra gaurilor negre – aceea a relativitatii lui Einstein – care ne spune ca acestea sunt locuri fara de intoarcere pentru materie si energie, pare sa fie pusa sub semnul intrebarii de noi calcule matematice care arata ca nu totul se pierde.

Potrivit teoriei relativitatii generale, gaurile negre deformeaza spatiul si timpul, condensand atat de multa energie intr-un singur minuscul punct, denumit singularitate, incat nimic, nici macar lumina, nu ar putea scapa. Astfel, calatoria intr-o gaura neagra ar trebui sa fie numai dus.

Aceasta era si teoria imbratisata in 1970 de catre binecunoscutul fizician Stephen Hawking care a lansat ipoteza ca – la o scara temporala de miliarde de ani – gaurile negre se vor evapora in cele din urma in nimic.

Cu toate acestea, teoria lui Hawking intra in conflict cu unul dintre cele mai importante principii ale fizicii cuantice, care spune ca informatia din univers nu se poate pierde. Neputand sa faca fata acestui principiu, fizicianul si-a modificat pozitia in urma cu cativa ani.

Revista Science Magazine informeaza ca, recent, o echipa de fizicieni de la Universitatea de Stat Pennsylvania a ajuns la concluzia ca Hawking a facut bine ca si-a schimbat parerea.

Studiind o ruda apropiata a mecanicii cuantice, mecanica gravitationala, cercetatorii Abhay Ashtekar, Victor Tavares si Madhavan Varadarajan au calculat ca singularitatile – potrivit teoriei relativitatii: frontiera dincolo de care spatiu-timpul inceteaza – nu pot sa existe.

Ceea ce inseamna ca, desi centrul unei gauri negre poate fi foarte dens el nu retine informatia pentru totdeauna. “Spatiu-timpul cuantic nu se sfarseste intr-o singularitate” spune Ashtekar.

Rezultatel cercetarilor aduc vesti bune pentru mecanica cuantica, dar nu si pentru teoria relativitatii: daca gaurile negre nu sunt atat de negre, atunci continuumul spatiu-timp descris de teoria lui Einstein nu este decat o aproximatie.

Pentru cercetatori, insa, aceasta nu este o veste rea, intrucat ar putea duce la o teorie fizica mai complexa, dincolo de Einstein. Potrivit acestor noi calcule, ar putea exista posibilitatea ca atunci cand o gaura neagra se va evapora, astronomii sa poata detecta informatia care nu s-a pierdut prin absorbtie .

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele