IT & C

Noua era a codurilor secrete cuantice

Cercetatorii europeni incearca sa puna la punct pana la mijlocul urmatorului deceniu un dispozitiv avand la baza misterioasa proprietate a corelarii cuantice intre doi fotoni care sa fie functionabil de pe Statia Spatiala Internationala si care sa faciliteze transmiterea de mesaje ultrasecrete pe planeta, dupa cum informeaza Scientific American.

Experimentele din fizica au testat proprietatea a doi fotoni care se nasc din acelasi eveniment de a ramane corelati – ceea ce inseamna ca ei pot comunica instantaneu la orice departare s-ar afla unul de altul.

Aceasta proprietate a fotonilor de a ramane corelati a dus la conceperea unor modalitati de a transforma perechile de astfel de particule in coduri secrete ce nu pot fi sparte. Aplicatiile ar putea fi nenumarate: de la securizarea bancilor, a retelelor agentiilor secrete, armata si pana la o buna functionare a alegerilor politice. Ceea ce de altfel s-a si intamplat la alegerile din Elvetia in 2007.

Fotonii pot sa calatoreasca aproximativ 160 km prin cablurile de fibre optice fara ca proprietatile cuantice sa dispara. Dar limita dispare odata ce ne aflam deasupra solului. Astfel, anul trecut o echipa de fizicieni condusa de Anton Zeilinger de la Universitatea din Viena a reusit sa transmita perechi de fotoni pe o distanta de 144 km intre o pereche de telescoape de pe Insulele Canare, Spania.

Echipa de cercetatori incearca acum, insa, sa mearga mai departe si vrea sa ajunga la o distanta de 1.600 km pentru ca pe viitor sa puna la punct alaturi de o echipa internationala de cercetatori proiectul Space-QUEST (Quantum Entanglement for Space Experiments), care in principiu ar trebui sa construiasca un astfel de sistem care sa functioneze de pe Statia Spatiala Internationala.

Codurile cuantice ar putea fi transmise de pe orbita oricaror doua puncte de pe Pamant – daca ele se afla in raza Statiei Spatiale – singurele limite impuse fiind abilitatea transmitatorilor si a receptorilor de a se supraveghea reciproc foarte atent si de a distinge intre fotonii corelati si lumina de fundal.

Proiectul ar fi realizabil dat fiind faptul ca Zeilinger si colegii sai au putut detecta fotoni singulari reflectati de un satelit italian aflat la aproape 6.000 km deasupra Pamantului. Sistemul care sa functioneze de pe orbita ar trebui sa cuprinda un laser ultraviolet, un cristal special pentru separarea fotonilor in perechi de fotoni ifrarosii, la care se adauga telescoapele care sa transmita fotonii.

Toate acestea trebuie sa cantareasca nu mai mult de 100 de kilograme, sa nu consume mai mult de 250 de wati si sa nu aiba mai mult de 1.4 metri in lungime. In noiembrie anul acesta Agentia Spatiala Europeana va analiza mai mult proiecte in acest sens si-l va finanta pe cel mai promitator. Dincolo de aplicatiile practice, proiectul urmareste sa vada care este limita corelatiei cuantice, pentru ca in teorie ea ar putea fi nelimitata.

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele