IT & C

Miracol in Spatiu

Mai multi astronauti au povestit ca au avut o revelatie pe cand se aflau in misiuni spatiale, iar cercetatorii compara aceste experiente cu cele traite de calugarii budisti sau persoanele profund religioase.

In februarie 1971, astronautul de pe Apollo 14, Edgar Mitchell, a trait bizarul fenomen (cunoscut de foarte putina lume) care a fost denumit ca "efectul de ansamblu". Cand a revenit pe Pamant, el a povestit ca a fost la un moment dat coplesit de un sentiment deosebit foarte profund de "conectivitate universala ". Fara sa mediteze sau sa se concentreze, Mitchell a relatat ca a simtit "o senzatie de beatitudine, de atemporalitate si de comuniune" care pur si simplu l-a coplesit.

Astronautul a descris ca instantaneu a devenit constient ca fiecare atom din corpul sau este conectat cu fragila planeta pe care o vedea pe fereastra precum si cu ceilalti atomi din Univers. Mai mult decat atat, el a descris ca a devenit brusc constient de faptul ca Pamantul, oamenii, animalele, toate fiintele vii formeaza un intreg sinergetic. Aceste trairi i-au dat o senzatie de euforie extraordinara, de nedescris. Se pare ca Edgar Mitchell nu a fost primul - si nici ultimul - care a experimentat aceasta ciudata "conexiune cosmica".

Rusty Schweikart a simtit acelasi lucru la data de 6 martie 1969, in timp ce se afla intr-o misiune spatiala cu Apollo 9: "cand mergi in jurul Pamantului timp de o ora si jumatate, incepi sa realizezi ca faci parte dintr-un imens intreg. Asta schimba totul... traiesti aceasta senzatie atat de profund incat simti efectiv ce inseamna notiunea de Om". Schweikart, la fel ca si Mitchell, a descris ca a simtit foarte clar o conexiune universala, deosebit de profunda.

Revelatia

Experientele celor doi, alaturi de alte zeci de relatari similare descrise de alti astronauti, i-au intrigat pe cercetatorii care studiaza creierul. Acest "efect de ansamblu" sau constienta faptului ca toate materiile sunt conectate sinergetic suna similar cu experientele religioase descrise de exemplu de catre calugarii budisti sau de persoanele profund religioase.

Andy Newberg, neurolog care s-a specializat in medicina spatiala, studiaza cum sa identifice "semnele" care indica faptul ca un individ a trait aceasta experienta revelatoare. "Deseori poti sa-ti dai seama daca o persoana a zburat in spatiu sau nu. Semnele sunt <>".

In cadrul cercetarilor sale, Newberg a scanat creierele a sute de subiecti, printre care calugarite, cei care fac meditatii transcendentale, intr-un cuvant cei care experimenteaza si se concentreaza asupra unor trairi intense. Dupa zeci de studii, Newberg poate indica regiunile din materia cenusie a subiectului care au legatura cu aceste circumstante speciale.

Cercetatorul doreste acum sa plece si el in spatiu cu echipamentele specifice pentru a putea studia <> exact momentul in care se intampla acest bizar fenomen. Intr-un interviu acordat unui ziar american, Mitchell a explicat ca acel eveniment i-a schimbat complet viata, perspectiva asupra lumii precum si perceptia locului pe care fiecare il ocupam in Univers.

In incercarea de a descoperi fenomenul, astronautul a scris o carte, "Drumul Exploratorului" in care exploreaza stiinta constiientei umane. Folosind ceea ce el a denumit "modelul diadei" (principiu metafizic al dualitatii, la filozofii antici greci, opus monadei - n.r.) el subliniaza existenta a doua "fatete" ale energiei. "In loc sa fie doua lucruri diferite, energia este baza existentei noastre ca materie si este de fapt, baza cunoasterii si informatiei. (continuarea in Ziua)

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele