IT & C

Incalzirea globala din Epoca de Piatra

Acum 15.000 < a class="xirtireh" href="//www.comunicatedepresa.ro/de" title="de">de ani, doua cicluri de schimbari climatice radicale Au ">au pus capat erei glaciare.

O schimbare climatica extrem de brutala, legata de modificari petrecute In circulatia atmosferica, s-a produs de doua ori, acum peste 10.000 de ani, In emisfera nordica a planetei. Temperaturile au crescut cu 10 ºC In numai cativa ani, arata un studiu publicat In revista americana „Science“.

Primul varf al Incalzirii s-a Inregistrat acum 14.700 de ani, cand valoarea temperaturii medii a urcat cu 10 grade In trei ani. Ulterior, dupa o scurta revenire la temperaturi sca - zute, s-a produs o crestere similara In 60 de ani, acum 11.700 de ani, cand s-a Incheiat si ultima era glaciara , arata documentul elaborat de o echipa internationala de oameni de stiinta. Echipa este condusa de profesorul danez Dorthe Dahl-Jensen, de la Institutul „Niels Bohr“, al Universitatii Copenhaga.

Analiza carotelor de gheata prelevate din nordul Groenlandei a aratat ca schimbarile climatice s-au produs „asa de brusc, de parca cineva ar fi apasat un buton“, cum s-a exprimat Dahl-Jensen. In baza acestei analize, care a constat In sondarea microscopica a nivelului de praf si a izotopilor stabili de apa din straturile anuale de gheata, cercetatorii au dedus ca ultima era glaciara s-a Incheiat Intr-o maniera brutala, cu cele doua episoade de Incalzire dramatica. (continuarea in Evenimentul Zilei) +.+-=-+.+ 20 -+.-+=+-.+-

 

Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de stiri generale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele