IT & C

Cosmorom - o afacere falimentara

Orice decizie pe care o va lua conducerea OTE in legatura cu operatorul de telefonie mobila Cosmorom va fi luata impreuna cu noi, cu statul roman, in prezent existand discutii care au loc in principalele capitale europene cu finantatorii si cu creditorii Cosmorom, a anuntat vineri ministrul comunicatiilor, Dan Nica.


,,Am mai spus si reafirm ca operatorul Cosmorom este o companie extrem de profitabila din punct de vedere al dezvoltarii in acest moment, cu toate ca are o mare problema financiara', a subliniat Nica, precizand ca profitabilitatea limitata a companiei comparativ cu dimensiunea retelei, nu este suplinita de o acoperire nationala corespunzatoare si face ca ,,portofoliul de clienti sa fie limitat din acest punct de vedere'.


Oficialul MCTI este de parere ca atat actionarii greci cat si cei romani isi doresc mentinerea acestei companii pe piata romaneasca, in conditiile in care a OTE a investit masiv in operatiunile sale de telefonie mobila din regiunea balcanica.


Potrivit unui comunicat dat publicitatii de OTE, Cosmorom nu a reusit sa incheie, pana la aceasta data, un acord cu principalul sau furnizor de echipamente in privinta unor datorii comerciale, evaluate de furnizor la 100 de milioane de euro plus dobanzi.


"OTE International, impreuna cu celalalt actionar al RomTelecom - statul roman - analizeaza in momentul de fata optiunile existente referitoare la situatia Cosmorom", se mai arata in comunicatul grupului elen. De asemenea, "OTE nu este dispus in acest moment sa furnizeze fonduri suplimentare prin intermediul unei contributii a actionarilor sau o alta finantare sub forma de imprumut care sa permita Cosmorom sa se achite de astfel de datorii, in conditiile in care nu are obligatia juridica sa faca acest lucru", mai arata grupul de telecomunicatii.


"Imposibilitatea Cosmorom de a-si achita la timp datoriile comerciale scadente catre furnizorul sau de echipamente a determinat OTE sa intre in incapacitate de plata referitor la o emisiune de titluri de valoare de 1,1 miliarde de euro, scadenta in 2007, precum si referitor la o facilitate de credit de un miliard de dolari, legata de majorarea participatiei grupului elen la capitalul RomTelecom", conchide comunicatul OTE.


OTE a devenit actionarul majoritar al RomTelecom la sfarsitul lunii ianuarie a acestui an, controland in prezent 54 la suta din actiunile operatorului de telecomunicatii. Divizia de telefonie mobila a Romtelecom, Cosmorom, a consemnat in 2002 pierderi nete de 131,2 milioane de euro, la venituri operationale de 15,4 milioane de euro, potrivit raportului anual al OTE.


Cosmorom a raportat si pierderi operationale, in valoare de 128,3 milioane de euro, impreuna cu cheltuieli operationale de 143,8 milioane de euro. In decembrie 2002, operatorul de telefonie mobila deservea un numar de 44.915 abonati, cu 35,5 la suta mai putini decat in anul precedent, precum si 54.447 de utilizatori de cartele preplatite, in crestere cu 45 la suta comparativ cu finele anului 2001. Pe ansamblu, numarul clientilor Cosmorom a inregistrat, in ultimul an, o scadere de 7,3 la suta, de la 107.209 la 99.362 de persoane.

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele