Frumusete & Ingrijire

#sanatate #bronz #raza solare #frumusetete si ingrijire

Partea intunecata a expunerii la soare

Lenevitul la soarele cald ne poate face sa ne simtim bine, iar pe termen scurt aratam si mai bine. Insa efectele cumulative ale expunerii la soare maresc riscul de degenerare celulara, imbatranirea prematura, riduri, pete de batranete si chiar cancer de piele.

Tu stii sa ai grija de pielea ta si sa diferentiezi efectele razelor solare? Iata mai jos ce se intampla cu pielea ta cand stai la soare:

Bronz. Pielea bronzata este frumoasa, insa culoarea aurie este un semn ca pielea sufera la expunerea la razele solare. Epiderma, stratul de deasupra al pielii, este afectata direct de expunerea prelungita la soare.

Expunerea la razele ultraviolete accelereaza procesul de imbatranire si mareste riscul de cancer de piele. Pentru a efectele nocive ale razelor solare, este indicat sa folosesti creme cu factor de protectie ridicat atunci cand petreci mult timp in aer liber.

Arsuri solare de gradul intai. Arsurile solare reprezinta primul pas catre cancerul de de piele. Majoritatea arsurilor solare se caracterizeaza prin roseata, senzatia de caldura la atingere si durere surda. Aceste arsuri afecteaza in special primul strat al pielii.

De obicei, arsurile solare apar la cateva ore de la expunerea la soare si pot disparea chiar si in cateva saptamani. Analgezicele precum aspirina, ibuprofenul, compresele reci, aloe vera sau cremele hidratante reduc durerea si disconfortul.

Arsuri de grasul doi. Arsurile de gradul doi afecteaza straturile mai profunde ale pielii si nervii si sunt de obicei mai dureroase si dureaza mai mult sa se vindece. Sunt caracterizate prin roseata, umflaturi si basicute cu apa. Aceste basicute nu trebuie sparte, ci unse usor cu o crema hidratanta. Spargerea lor poate duce la infectii.

Riduri. Razele solare face ca pielea sa arate imbatranita si cu riduri, inainte de vreme. Mai mult de 80% dintre semnele imbatranirii premature la adulti sunt rezultate ale expunerii exagerate la soare.

In timp, razele ultraviolete afecteaza elastina, fibrele pielii. Cand aceste fibre sunt distruse, pielea se lasa, isi pierde vitalitate si supletea.

Pistrui. Pistrui apar de obicei in zonele afectate de razele ultraviolete. Sunt mult mai usor de observat in timpul verii, in special la persoanele cu ten deschis si par blond. Pistruii nu sunt semne alarmante, insa daca ti se pare ca arata neobisnuit, mergi la un medic dermatolog.

Keratoza actinica. Keratoza actinica, denumita si keratoza solara sau senila, este o leziune precanceroasa a pielii care apare pe pielea expusa la soare, mai ales la nivelul fetei, mainilor, antebratelor si gatului. Este intalnita mai frecvent la persoanele cu tenul deschis la culoare, par blond, cu ochii deschisi la culoare.

Melanom. Melanomul este o forma de cancer cutanat. Aceste celule devin anormale, cresc necontrolat si invadeaza in mod agresiv tesuturile din jur. Melanomul se caracterizeaza prin dezvoltarea anormala a unei alunite sau anumite pete pe piele. Daca descoperi astfel de pete si schimbari anormale este indicat sa mergi la medic.
 

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din frumusete-ingrijire

Expertul Acasa.ro, dr Cristina Ciuca, medic oftalmolog

Experti Sanatate

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Cum sa iti stimulezi imunitatea toamna?

Experti Sanatate

Sfatul expertului

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie: Vedeta lunii septembrie: anghinarea. De ce merita cumparata?

Expertul Acasa.ro, Ana Ionita - consilier in nutritie

Pune o intrebare


Citeste pe ele.ro

Top

Cauta-ti perechea

Sfatul expertului