Financiar

Inflatia din Romania, pe locul cinci in UE in luna martie

Romania se afla pe locul cinci la nivelul Uniunii Europene in functie de rata inflatiei din luna martie, care a fost, potrivit Eurostat, de 8,7%. Rate mai mari decat ale tarii noastre s-au inregistrat in Letonia, Bulgaria, Lituania si Estonia.

Conform datelor Biroului European de Statistica Romania a inregistrat, in luna martie, o inflatie anuala de 8,7%. Cu aceasta cifra ea se situeaza pe locul cinci intre cele 27 de state membre dupa Letonia cu o inflatie de 16,6%, Bulgaria cu 13,2%, Lituania cu 11,4% si Estonia cu 11,2%. La polul opus, cu cele mai mici rate ale inflatiei se situeaza Olanda, cu doar 1,9%, Marea Britanie cu 2,5% si Portugalia cu 3,1%.

Comparativ cu februarie, inflatia anuala a crescut in optsprezece state membre, a ramas la acelasi nivel in trei si a scazut in sase tari. Astfel, media Uniunii Europene a fost de 3,8%.

Pe de alta parte, inflatia din zona euro a atins in martie un nou record de 3,6% pe fondul cresterii preturilor la energie si la alimente.

Biroul European de Statistica si-a revizuit in crestere estimarile initiale. Preturile de consum din cele 15 tari care folosesc moneda unica au crescut de la o luna la alta cu un procent si a creat ce mai mare rata a inflatiei de la inceputul masuratorilor in 1997.

Majoritatea analistilor se asteptau la o crestere de 0,9% in martie fata de februarie si la o inflatie anualizata de 3.5%, care de altfel erau si estimarile initiale ale Eurostat. Banca Centrala Europeana , care a mentinut rata dobanzii cheie la 4% pe an, saptamana recuta, vrea ca inflatia sa nu depaseasca doua procente anul acesta.

Finantistii europeni si-au exprimat ingrijorarea cu privire la cresterea preturilor , dar se asteapta la o temperare in partea a doua a acestui an si in 2009. Pe de alta parte, Eurostat, a precizat ca la nivelul lui 2008, scumpirea combustibililor generata de cresterea pretului la petrol va avea cea mai mare influenta asupra indicelui preturilor de consum.


Pentru cele mai importante stiri ale zilei aboneaza-te la Newsletter-ul de Stiri Principale Acasa.ro

Urmareste Acasa.ro pe Facebook! Comenteaza si vezi in fluxul tau de noutati de pe Facebook cele mai noi si interesante articole de pe Acasa.ro.

  •  
  •  

Articol scris de

Vezi toate articolele

Articole din financiar

Top

Cauta-ti perechea